Zašto su privođeni građani uoči Vučićevog mitinga u Bosilegradu? 1Bosilegrad, Foto: Dušan Pešić/Danas

„U slučaju privođenja Dimitra Dimitrova (77) iz Bosilegrada, kao i Danijele Mihajlović i Miljane Stoiljković iz Surdulice od strane pripadnika policije postupalo se u skladu sa Zakonom o policiji i Zakonu o krivičnom postupku“, potvrđeno je Danasu u policiji u Vranju u okviru čije nadležnosti je i policijska stanica u Bosilegradu.

– Prema nezvaničnim informacijama iz nadležnog tužilaštva koje je dobilo zapisnike i beleške pripadnika policije, nije bilo elemenata za pokretanje daljeg postupka prema privođenim licima, koja su 11. marta saslušavana u Bosilegradu – navodi policijski zvaničnik iz PU Vranje koji je želeo da ostane anoniman.

Redakciji Danasa pismom se obratio Dimitar Dimitrov (77) iz Bosilegrada koji je naveo da je „10. marta oko 20,30 sati dobio poziv policije da se javi na informativni razgovor u stanicu u Bosilegradu“.

– Bilo je kasno i odbio sam da odem navodeći da neću da se odazovem bez zvaničnog poziva. Sutradan oko deset sati prepodne uoči posete predsednika Srbije Aleksandra Vučića Bosilegradu stiglo je pred moju kuću policijsko vozilo sa dva pripadnika MUP u uniformama i dva u civilu. U policiji sam čekao četrdeset minuta, a onda sam bio saslušavan sa pitanjima vezanim za moje aktivnosti postavljanja zastave Bugarske na spomenik Vasilu Levskom u Bosilegradu 3. marta na dan oslobođenja od Turaka. Raspitivali su se odakle mi zastave, od kada imam bugarsko državljanstvo i o drugim mojim aktivnostima – navodi Dimitrov.

Nakon završetka posete Bosilegradu, Dimitrov je posle blizu pet sati pušten iz lokalne policijske stanice, a da pritom nije imao pravo na advokata.

Sličan slučaj desio se i dvema aktivistkinjama iz Surdulice Danijeli Mihajlović i Miljani Stoiljković, koje su imale nameru da predaju pismo predsedniku Vučiću vezano „za težak socijalno ekonomski položaj u kome žive građani ove opštine“.

Pismo im je oduzela policija na izlasku iz Surdulice, a potom su nakon dolaska u Bosilegrad privedene na informativni razgovor bez prava na pravnog zastupnika.

Zašto su privođeni građani uoči Vučićevog mitinga u Bosilegradu? 2
Zaharijev: Bio sam sa narodom,ne znam ko je privođen. (BETAPHOTO/MILAN OBRADOVIĆ)

Predsednik Opštine Bosilegrad Vladimir Zaharijev, u izjavi za Danas navodi da „on ne zna o čemu se radi jer je bio sa svojim narodom i uz narod“.

– Znalo se da niko ne može do mesta održavanja mitinga da dođe kolima. To se moralo poštovati. Ja zajedno sa građanima Bosilegrada želim bolji život za sve u našoj opštini, a nezadovoljnih uvek ima, ali ja ne znam koja su ta lica. Znam da nije bilo ni najmanjeg incidenta, i da je poseta Aleksandra Vučića protekla bez problema. Ko je privođen i zašto to najbolje znaju državni organi – navodi Zaharijev.

Postupak privođenja dve aktivistkinje osudila je u svom saopštenju Stranka slobode i pravde (SSP), kao narodna poslanica ove stranke iz Niša Jelena Milošević, koja se pre nekoliko meseci i sama našla na meti pretnji i govora mržnje sa kako se ispostavilo lažnog profila predsednika opštine Vladimira Zaharijeva.

Do danas nije saopšteno zvanično ko je otvorio lažni profil predsednika opštine Bosilegrad, a to n.n. lice nije stigla zakonska sankcija.

Vladimir Zaharijev koji u petom mandatu obavlja funkciju čelnog čoveka pogranične opštine Bosilegrad, nekadašnji narodni poslanik Demokratske stranke Srbije (DSS) sada slovi za vatrenog pristalicu predsednika Srpske napredne stranke (SNS) iako formalno nije član naprednjaka.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari