"Zaustavićemo betoniranje grada i poništiti štetočinske urbanističke planove": Koalicija "Biramo Niš" obećava građanima da će biti važniji od građevinskih investitora 1Foto: Biramo Niš

Koalicija „Biramo Niš“ najavila je da će nakon dolaska na vlast posle lokalnih izbora 2. juna poništiti sve štetočinske urbanističke planove koji su ovaj grad „oteli od Nišlija“ i pretvorili u „betonski unakaženu Meku za investitore“.

„Grad mora da se razvija i gradi ali prema potrebama građana a ne prema potrebama za bogaćenjem nosilaca izvršne vlasti i njihovih drugara, biznismena i investitora. Nišu je potreban urbanizam za građane a ne za investitore i političare“, naveli su u saopštenju Tamara Milenković Kerković i Slaviša Dinić, iz koalicije „Biramo Niš“.

Ova koalicija je precizirala da je „jedan će od najvećih uzroka uništenja duha grada Niša, pored privrednog, socijalnog, kulturnog, ekološkog i duhovnog propadanja, i takozvani investitorski urbanizam“, koji je „eufemizam za koruptivnu spregu nosilaca lokalne vlasti i krupnog kapitala povlašćenih investitora čiji je profit, nasuprot potrebama građana, isključivi generator urbanističkih odluka“.

„Ovaj ’pakt‘ politike i borbe za profit, uz posredovanje kartela povezanih urbanista, pretvorio je Niš u ’betonsku kasabu‘, oduzeo mu urbani identitet, tragično smanjio gradske zelene površine i unakazio istorijsko gradsko jezgro. Urbanističko- investitorsko nasilje oduzelo je Nišlijama površine javne namene, parkove, šume, obalu Nišave, međublokovsko zelenilo, čist vazduh, sportske terene i dečija igrališta, a donelo im bujične poplave, toplotna ostrva, ogromno zagađenje vazduha, klizišta i ugrožavanje sanitarnog zelenog pojasa oko vodoizvorišta“, kazali su Milenković Kerković i Dinić.

Oni su kao primere „otimanja javnih površina od Nišlija“ naveli između ostalog „nezakonito poklanjanje javne površine kompaniji ’Delta‘ koje je podrazumevalo seču kedrova sa šetališta, Memorandum sa ’anonimnim‘ investitorom Karićem zbog čijeg je ’Tesla parka‘ menjan Generalni urbanistički plan koji je predvideo Niš kao ’prestonicu betona i behatona‘ ili nezakonite i hitne izmene planova generalne i detaljne regulacije, koje na hitno zakazanim sednicama odbornici niške Skupštine najčešće pre glasanja nisu ni videli“.

"Zaustavićemo betoniranje grada i poništiti štetočinske urbanističke planove": Koalicija "Biramo Niš" obećava građanima da će biti važniji od građevinskih investitora 2
Slaviša Dinić i Tamara Milenković Kerković: Foto Biramo Niš

„Neki od tih primera su i promena javne namene i kupovina za trećinu vrednosti 3,5 hektara šume iznad Stare Ciglane za izgradnju betonskog naselja sa 2500 stanova uprkos svim protestima građana i bez obzira što se zemljište nalazi u postupku restitucije, oteta obala Nišave kod Starog Vulkana za čudovišni ’Niš na vodi‘, pokušano otimanje ’Belog brda‘ iznad Gornjeg Matejevca, izmenama Plana načinjena šteta građanima Somborskog bulevara, gradnja stambenih blokova umesto vrtića, sportskih terena, škola i domova zdravlja, smanjen pojas sanitarne zaštite oko vodoizvorišta i još mnogo drugih urbanističkih zločina, izvedenih isključivo u interesu milionskog profita investitora, zbog čega su Nišlije u konstantnom ratu sa sopstvenom vlašću“, naveli su Milenković Kerković i Dinić.

Oni su naglasili da se koalicija „Biramo Niš“ obavezuje da će nakon preuzimanja upravljanja gradom nakon lokalnih izbora „obustaviti primenu donetih urbanističkih planova, poništiti štetočinske planove i inicirati izmenu GUP i planova nižih nivoa regulacije koji su omogućili ’betoniranje Niša’ i stvaranje ’betonskih vodopada‘ i ’zidova‘ solitera u centru grada“.

„Zabranićemo gradnju na zelenim površinama i na obali Nišave koja mora trajno da pripada svim Nišlijama, i služi za sport, uživanje u prirodi i za rekreaciju. Proglasićemo istorijski centar Niša u kome se ne mogu zidati građevine više od postojećih. Umesto betona zasadićemo šumski pojas oko Niša i posaditi 200 hiljada novih stabala kako bi se sprečilo zagađenje, prekomerno zagrevanje i omogućilo provetravanje gradskog jezgra“, navodi se u saopštenju.

U njemu se dodaje da će nova vlast koju će formirati „Biramo Niš“ vratiti javnu namenu površinama u centralnim delovima grada koje su pretvorene u građevinsko zemljište, poput brda i šume iznad Stare ciglane, koje će „postati novi Central park Niša“.

"Zaustavićemo betoniranje grada i poništiti štetočinske urbanističke planove": Koalicija "Biramo Niš" obećava građanima da će biti važniji od građevinskih investitora 3
Foto: Nišlije da se pitaju

Obnoviće, obećavaju, stare vile i kuće koje doprinose izgledu grada i obnoviti fasade zgrada u istorijskom centru Grada.

„Drakonski ćemo kažnjavati i ustanoviti odgovornost za nepoštovanje pravila o obaveznom procentu zelenih površina“, naglasili su.

Stari industrijski objekti, poput Stare ciglane i Starog Vulkana, biće preuređeni u multimedijalne objekte kulture, sa ateljeima i prostorom namenjenom mladima, kazali su.

„Trotoari će pripasti građanima a ne graditeljima, jer ćemo zabraniti projekte i naložiti rušenje objekata koji zauzimaju trotoare, onemogućavaju sadnju drvoreda i kretanje pešaka“, dodali su u „Biramo Niš“.

Ovu koaliciju, inače, čini četiri od sedam stranaka bivše „Srbije protiv nasilja“ u Nišu- Narodni pokret Srbije, Zeleno- levi front, Demokratska stranka i Pokret slobodnih građana, dok su izvan nje ostali Stranka slobode i pravde, Srbija Centar (SRCE) i koalicija Zajedno, koji bojkotuju predstojeće lokalne izbore.

Članovi koalicije „Biram Niš“ su i Milenković Kerković, predsednica niških Dveri, i Dinić, koji je bio predsednik Gradskog odbora Zajedno pre njegovog raspuštanja, ali kao pojedinci a ne predstavnici stranka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari