Zavičajno odeljenje Narodne biblioteke u Pirotu počelo je digitalizaciju monografskih publikacija i do sada je osam knjiga dostupno čitaocima u elektronskom obliku.

Na sajt nbpi.softwaste.com postavljene su knjige „Adeti“ Tomislava G. Panajotovića, „Njiva u Rudinju“ poznatog književnika, poreklom iz ovog kraja, Slobodana Džunića, „O pirotskom ćilimu“ dr Jovana Ćirića, „Vodič – manastiri i crkve u Ponišavlju“ Milice Petković, „Dečja usta“ Borisava Jovanovića, „Draga Li“ Vesne Sokolović, „Bojenje tkanina prirodnim bojama“ Anđelije Bajšanski i Milene Todorović i „Istorija grada Pirota“ Svetislava Petkovića koju je priredila Borislava Lilić.

– Očekujemo da naše odeljenje uskoro dobije skener koji će nam olakšati skeniranje i zaštitu knjiga i da ih sve postavimo na sajt. Ovo je za nas i za čitaoce velika novina. Već su nas zvali mnogi studenti koji kažu da je ovo što smo uradili dragoceno za njih i da u svakom trenutku mogu da dođu do ovih knjiga zavičajne literature – kaže bibliotekarka u Zavičajnom odeljenju pirotske biblioteke Narcisa Aleksić.

Aleksićeva napominje da Zavičajno odeljenje priprema za digitalizaciju i knjige „Pirotska grnčarija“ Milice Petković, roman „Crvena lokva“ Nataše Panić, „Riznica pirotske baštine“ Borisava Jovanovića i „Pirot kroz vekove“ Tomislava G. Panajotovića.

– Zavičajno odeljenje formirano je 1991. godine. U njemu su knjige, novine i časopisi koji se odnose na Pirot i okolinu. U našem odeljenju izuzetno mesto imaju dela istaknutih Piroćanaca – poznatog pisca Slobodana Džunića i filozofa Dragoljuba Jovanovića. U fondu Zavičajnog odeljenja je i 20 hronika sela naše opštine. Deo kulturnog nasleđa predstavljaju i tri poklon zbirke Momčila Momčilovića, Miodraga Milića i Predraga Popovića, sačuvane kao posebne celine. Naše odeljenje je često i mesto okupljanja zavičajnih stvaralaca – kaže Aleksićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari