Polaganjem kombinovanog testa, oko kojeg je mesecima unazad bilo najviše dileme, danas se završava mala matura. Ispit počinje u 10 sati, a đaci će imati dva sata da reše test, u kome će biti ukupno 20 pitanja iz biologije, istorije, geografije, fizike i hemije. Podsetimo, na probnom završnom ispitu koji su osmaci polagali u maju, pokazali su najslabije rezultate iz fizike i hemije, ali je za đake utešno to što kombinovani test nosi najviše osam poena, a srpski i matematika po 16.

Mali maturanti juče su polagali matematiku, a sudeći prema komentarima iz nekoliko škola, zadaci nisu bili teški.

– Matematika je bila baš laka. Ja sam već položio prijemni u Matematičkoj gimnaziji. Ni srpski nije bio mnogo težak. Mislim da i tu imam maksimalan broj bodova – kaže Luka Radić, učenik OŠ „Mihailo Petrović Alas“.

Minja Mucić iz škole „Miroslav Antić“ se slaže da zadaci nisu bili komplikovani.

– Nije bilo mnogo teško. Tačno mi je 17 od 20 zadataka. Bolje sam uradio matematiku nego srpski, jer srpski je bio malo teži. Nameravam da upišem XV gimnaziju i nadam se da će ovi bodovi i odličan uspeh iz škole biti dovoljni. Očekujem da će kombinovani test biti kao i matematika i da ću imati bar šest bodova – rekao nam je Minja.

Direktor OŠ „Drinka Pavlović“ Uroš Momčilović kaže da je prema oceni učenika te škole matematika bila nešto teža od srpskog, dok Vesna Nedeljković, direktorka OŠ „Mihailo Petrović Alas“, iznosi suprotne ocene svojih đaka.

– Tačno je da su na probnom završnom ispitu bili najlošiji rezultati iz fizike i hemije, ali učenici su se dobro spremali i nadaju se da će danas pokazati bolji rezultat – kaže Momčilović.

U Ministarstvu prosvete ističu da polaganje završnog ispita teče regularno i da juče nisu zabeležene nikakve neregularnosti. U pojedinim školama neki testovi iz srpskog su bili loše odštampan, ali je problem odmah rešen, jer su zamenjeni rezervnim.

Prema podacima Ministarstva, test iz srpskog jezika polagala su 68.744 kandidata, od čega su 1.862 završila program za obrazovanje odraslih. Na testiranju iz srpskog se nije pojavilo 1.104, ili 1,6 od ukupnog broja prijavljenih, a među njima je 415 svršenih osmaka. U Ministarstvu objašnjavaju da su to deca koja su bila sprečena zbog zdravstvenih ili drugih problema, a najmanje je učenika iz poplavljenog područja, pošto je većina odlučila da maturu polaže u junskom roku.

Preliminarni rezultati završnog ispita biće objavljeni 20. juna, a konačni 26. juna.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari