Zbog čega zaječarski kuvar ima 1.500 novčanica iz 90 zemalja 1Foto: M.S.

Zaječarac Predrag Janković, po zanimanju je kuvar, ali njegov hobi je notafilija – nauka o papirnom novcu. U svojoj kolekciji ima više od 1.500 novčanica.

Predrag je kolekcionar papirnih novčanica – notafilista. Njegova sjajna kolekcija, koju čine novčanice iz devedeset zemalja još uvek nije potpuna, a svakodnevno, kroz razgovor sa kolegama iz svih krajeva sveta radi na njenom sređivanju i popunjavanju.

Prema rečima našeg sagovornika, notafilijom je počeo da se bavi pre 12 godina, ali se još kao mali igrao novcem koji su imali u kući.

“Notafilijom se bavim punih 12 godina, ali još kao mali sam se igrao inflacijonim novcem, poslednje plate mog sada pokojnog dede. Kasnije sam počeo da se upoznajem sa notafilijom po priči i preporuci mog pokojnog strica Zorana Jankovića – Zeke, dugogodišnjeg radnika „Istorijskog arhiva Timočke krajine“ koji se notafilijom i filatelijom, takođe, bavio u svojoj mladosti. Tako da sam od 2010. godine počeo da sakupljam i kupujem novčanice za svoju kolekciju”, objašnjava Predrag.

Zbog čega zaječarski kuvar ima 1.500 novčanica iz 90 zemalja 2
Foto: M.S.

Naš sagovornik objašnjava da je notafilija nauka o papirnom novcu, a osoba koja se bavi notafilijom zove se notafilist.

“Notafilisti papirni novac sakupljaju u zavisnosti od pojedinih tema, vremenskog perioda, države, serijskog broja i drugog. Reč notafilija je nastala 1969. godine od latinske reči ‘nota’ (banknota) i grčke reči ‘philios’ (voleti). Notafilija se još uvek svrstava kao grana numizmatike”, pojašnjava on.

Predrag ističe da je njegova prva novčanica ustvari svežanj od nekih desetak novčanica iz perioda devedesetih godina, kada je kod nas bila velika inflacija.

“Moje prve novčanica su u stvari novac iz vremena kada je Srbija bila pod sankcijama, devedesetih, a moje prve svetske novčanice sam dobio kao poklon iz Indije od jednog kolege kolekcionara, da se tako izrazim. Kasnije sam počeo da radim razmene, da kupujem, ali sam dosta novčanica dobio na poklon. Sada u kolekciji imam oko 90 zemalja sveta i preko 1.500 novčanica, što opticajnih, koje se trenutno koriste, što koje više nisu u opticaju, koje su izašle iz upotrebe”, ističe Janković za Danas.

Zbog čega zaječarski kuvar ima 1.500 novčanica iz 90 zemalja 3
Foto: M.S.

Prema rečima sagovornika Danasa, pored novčanica iz Srbije i iz zemlja okruženja, u njegovoj kolekciji se nalaze i novčanice iz nama udaljenih država.

“Neke od njih su iz Turske, Albanije, Islanda, Irske, Škotske, Butana, Trinidada i Tobaga, Egipata, Libije, Sirije, Kuvajta, Katara, Saudijska Arabije, Malavija, Nigerije, Etiopije, Ugande, Solomonskih Ostrva, Francuske Polinezije, Komora i još mnogo drugih. U svojoj kolekciji imam novčanice s kraja 18. veka pa sve do danas. Najstarija novčanica koju imam u kolekciji je Francuska 10 lira/livres iz 1792. godine, iz vremena francuske revolucije, zatim Rusija jedna rublja iz 1898. godine, i mnoge druge. Imam novčanice republika koje više ne postoje, kao što su Austrougarska, NDH, Carska Rusija, Otomansko carstvo, Kraljevina Jugoslavija, Jugoslavija za vreme okupacije, F.N.R. Jugoslavije, S.F.R. Jugoslavije, S.R. Jugoslavije, Carevine Japan”, kaže Predrag.

On ističe da je do nekih novčanica lakše doći, ali do nekih se izuzetno teško stiže, pošto su to novci, država koje se nalaze na ostrvima.

“To su uglavnom novčanice ostrvskih zemalja. Nisu one mnogo skupe, ako gledamo kursnu listu, ali imaju svoju cenu jer se malo teže dolazi do njih, kao i do novčanica koje nisu više u opticaju, i one koje su vrlo kratko bile u opticaju i koje su štampane, ali nikada nisu bile u opticaju”, ističe Predrag.

Zbog čega zaječarski kuvar ima 1.500 novčanica iz 90 zemalja 4
Foto: M.S.

Kao i svi notafilisti i Predrag ima neostvarene želja ili neostvareni san kada su u pitanju pojedine novčanice.

“To su novčanice iz perioda Kraljevine Srbije, ali to su želje mnogih kolekcionara. Ima jedna novčanica koja mi je neostvarena želja, to je 100 dinara iz 1884. godine koja vredi preko 13.000 evra”, ističe naš sagovornik i dodaje:

“Za mene je svaka novčanice koja se nalazi u mojoj kolekciji vredna, a i interesantna na svoj način, ali za sada mogu da izdvojim solunsku novčanicu, Grčka jedna drahma iz 1918. godine”.

Predrag Janković kaže da nije član nijednog udruženja numizmatičara ili notafilista, ali da sarađuje sa ljudima iz celog sveta, od Saudijske Arabije, Alžira, Tunisa, Maroka, Turske, Albanije, pa sve do Indije i Pakistana.

Zbog čega zaječarski kuvar ima 1.500 novčanica iz 90 zemalja 5
Foto: M.S.

Na naše pitanje da li mu ovaj hobi oduzima vreme, i da li je skup, Predrag odgovara:

“Iskreno, ovaj hobi volim od prvog dana. Mnogo toga sam naučio o novčanicama, o zemljama, stupio u kontakte sa ljudima iz različitih zemalja zahvaljujući tome, tako da ne mogu da kažem da mi oduzima vreme, ali mogu da kažem da ja tom hobiju dajem svoje vreme. Da li je skup hobi? Naravno da je skup hobi, kao i svaki drugi hobi. Ja uglavnom razmenjujem novčanice, ali u poslednje vreme i kupujem. Naravno, još uvek postoje novčanice koje sebi trenutno ne mogu da priuštim”.

Sagovornik Danasa ističe da nije došlo do prezasićenja niti će doći do prezasićenja u sakupljanju novca i da će nastaviti da se bavi ovim hobijem u slobodno vreme.

“Do god budem mogao bavi ću se ovim hobijem. Mogu da kažem da sam sa ovim hobijem upoznao mnoge ljude širom sveta, naravno preko Fejsbuka, ali sam upoznao i njihov jezik, njihovu kulturu, tradiciju, od nekih kolega i nešto o njihovoj hrani. Svakom ko se pronađe u ovom hobiju, pored novčanica, upoznaće ljude širom sveta i njihovu kulturu, istoriju, tradiciju, jezik, religiju i mnogo toga”, zaključio je Predrag.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari