Zelena stranka predstavila plan uređenja novosadske deponije 1Foto: Zelena stranka

Zelena stranka prisustvovala je Međunarodnom stručnom simpozijumu o upravljanju otpadom, održanom u Zagrebu, u periodu 3 – 5. decembra, saopštila je ta stranka.

Kako se navodi u saopštenju, stručnjaci i naučnici iz zemalja regiona razmenjivali su iskustva i predlagali rešenja za efikasno otklanjanje otpada u gradovima i područjima ugroženim stihijskim bacanjem i gomilanjem smeća.

Predsednik Zelene stranke, Goran Čabradi, susreo se tom prilikom sa brojnim stručnjacima u ovoj oblasti, od kojih su najznačajniji Dinko Sinčić, savetnik ministra zaštite životne sredine Hrvatske, Aleksandra Vučinić, predsednica Hrvatskog udruženja za upravljanje otpadom (HUGO), Davor Vić, predsednik Udruženja komunalnih preduzeća Hrvatske, Dragiša Marjanović, direktor Regionalne deponije Bijeljina.

Tom prilikom predsednik Zelene stranke prezentovao je sagovornicima projekat Zelene stranke za revitalizaciju novosadske deponije i rešavanje otpada u Novom Sadu i Srbiji.

Zelena stranka smatra da je rešavanje problema sa smetlištima urgentno političko i životno pitanje, čiji će i sam početak rešavanja pokazati da je Srbija spremna za modernizaciju koja joj je životno potrebna. Želimo da toga bude svestan svaki građanin Srbije – rekao je mr Goran Čabradi, predsednik Zelene stranke, prilikom predstavljanja modela pretvaranja neuređene deponije u sistem koji čuva životnu sredinu i donosi zaradu.

– Novi Sad je tokom prethodnih 35 godina bacio sirovine vredne oko 100 miliona evra i umesto da taj novac vrati, napravio je ekološku bombu od gradske deponije smeća, na koju se svaki dan i dalje baca 440 tona otpada. Zato Novi Sad hitno mora sanirati deponiju, reorganizovati JKP Gradska čistoća i izgraditi savremeni regionalni reciklažni centar, koji bi mogao donositi 2 miliona evra dobiti godišnje – kazao je Čabradi.

Moguće je, istakao je Čabradi, tokom naredne dve godine sanirati novosadsku deponiju i umesto nje podići rekreativni park.

– Gradsku čistoću treba podeliti na dva preduzeća, na jedno koje sakuplja, i drugo koje deponuje otpad. Zatim na međunarodnom tenderu treba odabrati koncesionara ili javnog partnera koji bi izgradili savremeni reciklažni centar za Južnobački okrug, koji bi Novom Sadu donosio 2 miliona evra profita.

Zelena stranka stava je da za alarmantno stanje s deponijama nisu krivi građani, nego političke elite koje ne razumeju značaj zaštite životne sredine, te da gomilanje neprerađenog smeća predstavlja veliku opasnost za životnu sredinu u svim područjima Srbije.

– Zelena stranka je oduvek smatrala da političke stranke moraju da vode konstruktivne i korisne društvene akcije, a ne samo da se ističu, i svoje snage neproduktivno iscrpljuju, isključivo u agitaciji i političkoj propagandi. Mi stalno predlažemo racionalna rešenja za otklanjanje ekoloških bombi koje prete našim gradovima i selima – rekao je Čabradi.

Takođe je istaknuto da ne treba čekati da Srbija uđe u Evropsku uniju da bi se objavio rat neuređenim deponijama i otpočeo proces efikasnog upravljanja otpadom.

– To treba učiniti odmah. U Zagrebu se razgovaralo o primerima dobre i efikasne prakse. Naš predlog za rešavanje pitanja otpada u Srbiji naišao je na veliko interesovanje. Zelena stranka će se boriti za uvođenje celovitog sistema upravljanja otpadom širom Srbije. U lokalnim samoupravama treba izgraditi infrastrukturu za odvajanje smeća na kućnom pragu i napraviti reciklažna dvorišta. Otpad bi se potom otpremao u regionalne centre za reciklažu, gde bismo beskorisno đubre pretvarali profit i ujedno štitili životnu sredinu – zaključio je Čabradi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari