Zeleno-levi front: Nedopustiva i sramna izjava Pašalića o femicidu 1foto FoNet Zoran Mrđa

Zeleno-levi front (ZLF) saopštio je danas da je „nedopustiva i sramna“ izjava republičkog ombudsmana Zorana Pašalića da je „femicid pogrešan termin jer muškarci ne ubijaju žene zato što su žene“.

Kopredsednica ZLF i kandidatkinja na listi „Srbija protiv nasilja“ Biljana Đorđević je u pisanoj izjavi navela da „ova sramna izjava pokazuje nerazumevanje problema nasilja nad ženama i predstavlja strašnu poruku društvu u kojem je samo tokom ove godine ubijeno 27 žena u partnerskom nasilju“.

„Ne znam šta je gore, da li da zaštitnik građana ne zna da je femicid najekstremnija manifestacija rodno zasnovanog nasilja nad ženama i devojčicama, te da je to namerno ubistvo sa rodno zasnovanom motivacijom ili se uključio u relativizaciju ovog problema, što otvoreno rade predstavnici vlasti SNS i SPS“, rekla je Đorđević.

Zeleno-levi front navodi da je i ranije „ukazivao na slučajeve u kojima Pašalić nije reagovao na način na koji treba da reaguje ombudsman, kao nezavisni državni organ za zaštitu ljudskih prava“.

„Podsećamo samo na prebijanja građana u julu 2020, akušerskog nasilja, Evroprajd 2022. godine, pokušaj uvođenja masovnog video-nadzora izmenama Zakona o unutrašnjim poslovima. Konačno, u Skupštini smo se usprotivili izmenama zakona koje su Pašaliću praktično omogućile da ostane ombudsman još osam godina, iako ispunjava uslove za penziju“, navodi se u saopštenju.

Ističe se da za Zeleno-levi front, „Srbija protiv nasilja“ podrazumeva Srbiju u kojoj se brine o prevenciji femicida i pruža pomoć, razumevanje i podrška ženama koje su žrtve nasilja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari