Ženska solidarnost i FemPlatz organizuju protestnu šetnju 25. februara zbog osmog femicida od početka godine 1(Arhiva) Foto: FoNet Marko Dragoslavić

Neformalni feministički kolektiv Ženska solidarnost i udruženje FemPlatz organizovaće u subotu, 25. februara, protestnu šetnju „Nijedna više“ koja će početi ispred Vlade Srbije zbog osmog femicida u Srbiji od početka 2023. godine.

„Od početka ove godine, u poslednja dva meseca, u Srbiji su muškarci ubili barem osam žena, tj. izvršili barem osam femicida. Poslednji zabeleženi femicid počinjen je juče kada je u Zaječaru očuh ubio svoju dvogodišnju ćerku“, navela je Ženska solidarnost na Tviteru.

Prema njihovim rečima, u 2022. godini zabeleženo je 27 femicida, a svako od njih je mogao da bude sprečen.

„Dok od državnih institucija u kontinuitetu jasno čujemo kako poručuju da su nesposobni i nevoljni da zaštite živote žena i devojčica, danas smo imale priliku da pročitamo i sopštenje MUP-a unutar kojeg se za ubistvo devojčice umesto ubice krivi majka koja nije prijavila nasilje“, dodaje se u objavi.

Iz tog kolektiva su naveli da ženama kojima ne mogu da vrate njihove živote duguju da budu na ulicama „sve dok ne prohodaju nove generacije devojčica koje neće znati strahote svođenja izgubljenih života žena na brojeve“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari