Ženske aktivistkinje zasadile japanske trešnje: Sećanje na žrtve femicida i buđenje nove nade 1Foto: Centar za devojke

Centar za devojke organizovao je akciju sađenja drveća u parku Čair u Nišu, kako bi uoči početka kampanje „16 dana aktivizma“ skrenuo pažnju na probleme nasilja nad ženama i femicida.

Ove godine ubijeno je 27 devojčica i žena u Srbiji, a njih preko 400 ubijeno je u porodičnom i partnerskom nasilju od 2010.

„Drveće je zasađeno u sećanje na sve njih i i simbolizuje novi život i nadu“, rekle su aktivistkinje.

Učesnice akcije- V, prethodno Iv Ensler, američka spisateljica, aktivistkinja i pokretačica globalne kampanje „Jedna milijarda ustaje“, Rada Borić, aktivistkinja, poslanica, predsednica

Povereništva za rodnu ravnopravnost grada Zagreba i predstavnica kampanje za Hrvatsku i Tatjana Nikolić, osnivačica i izvršna koordinatorka Centra za devojke u Nišu i predstavnica kampanje za Republiku Srbiju, zajedno sa aktivistkinjama Centra za devojke i građanima, zasadile su tri stabla japanske trešnje.

Ženske aktivistkinje zasadile japanske trešnje: Sećanje na žrtve femicida i buđenje nove nade 2
Foto: Centar za devojke

Kampanja „16 dana aktivizma“ je globalna, svetska kampanja koju obeležava 1.700 organizacija u više od stotinu država sveta.

Kampanja će početi 25. novembra Međunarodnim danom borbe protiv nasilja nad ženama i biti završena 10. decembra Međunarodnim danom ljudskih prava.

Nikolić je povodom početka ovogodišnje kampanje najavila izvođenje performansa „Žensko groblje“, koji govori o femicidu- ubistvu žene samo zato što je žena.

Ženske aktivistkinje zasadile japanske trešnje: Sećanje na žrtve femicida i buđenje nove nade 3
Foto: Centar za devojke

Kampanja „Jedna milijarda ustaje“ je globalna kampanja protiv nasilja nad ženama, koja se obeležava u više od 200 zemalja u svetu.

Pokrenula ju je pre deset godina V (Iv Ensler), kao odgovor na poražavajuću statistiku da će jedna od tri žene na svetu preživeti nasilje.

„U trenutku kada je rađeno istraživanje, na svetu je živelo sedam milijardi ljudi, što je značilo da je jedna milijarda žena preživela neki oblik nasilja. Sada, kada svetska populacija prelazi osam milijardi, taj broj je i veći“, podsetile su aktivistkinje.

Centar za devojke

Centar za devojke je ženska nevladina organizacija iz Niša i jedna od članica mreže Žene protiv nasilja, registrovana 1998. godine.

Osnovana je na inicijativu dve volonterke SOS telefona za žene i decu žrtve nasilja.

Cilj je bio da se kroz edukaciju i emancipaciju mladih žena radi na unapređenju njihovog položaja u društvu.

Misija Centra je osnaživanje dece, devojaka i žena kroz podršku, edukaciju, aktivizam i kreativnost.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari