Gruzijske snage bezbednosti juče su suzavcima i vodenim šmrkovima rasterivale na stotine antivladinih demonstranata, terajući ih s centralnih ulica i ispred zgrade parlamenta i batinajući ih pendrecima.
Policijske snage opremljene kacigama i štitovima nasrnule su na masu, pa su se demonstranti privremeno povukli iz glavne avenije u Tbilisiju.

Gruzijske snage bezbednosti juče su suzavcima i vodenim šmrkovima rasterivale na stotine antivladinih demonstranata, terajući ih s centralnih ulica i ispred zgrade parlamenta i batinajući ih pendrecima.
Policijske snage opremljene kacigama i štitovima nasrnule su na masu, pa su se demonstranti privremeno povukli iz glavne avenije u Tbilisiju. Nekoliko stotina zvaničnika pretučeno je ispred zgrade parlamenta, gde protivnici predsednika Mihaila Sakašvilija protestuju od petka.
Policija je iz vozila bacala suzavac i mnogi su bili prinuđeni da nose gas-maske. Na snimcima koji su uživo emitovani na televiziji moglo se videti nekoliko osoba koje su otežano disale, a među njima je bilo i policajaca. Takođe, ispred zgrade parlamenta došlo je i do fizičkog obračuna između snaga policije i demonstranata. Službe medicinske pomoći bile su na licu mesta, gde su pružale pomoć povređenima. Mnogi civili ležali su na asfaltu, oboreni od jačine vodenih šmrkova i oblaka gasa koji se širio ulicama. Kordoni policije blokirali su sve okolne ulice. Ofanziva je usledila šestog dana protesta hiljada ljudi koji traže ostavku predsednika Sakašvilija i pozivaju na što skorije raspisivanje izbora, kao i oslobađanje svih političkih zatvorenika. Juče rano ujutru policija je silom proterala grupu demonstranata koji su proveli noć ispred parlamenta kada su uhapšena dva opoziciona lidera. Ipak, oko 1.000 demonstranata vratilo se ispred parlamenta nekoliko sati kasnije. Policija je potom pendrecima napala masu i tom prilikom teško je pretučeno nekoliko ljudi.
„Tukli su me, a to će uskoro dočekati i Sakašvili“, izjavio je Levan Gačečevadze, jedan od opozicionih lidera za privatnu televiziju Imedi koja prati proteste. U saopštenju te televizije navodi se da je policija otela kamere i da je pretila novinarima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari