Uz podršku Ministarstva kulture iz radionice Video produkcije „Astra“ iz Pirota izašao je treći po redu dokumentarni projekat pod nazivom „Žene juga“. Rečje o serijalu koji se sastoji od dvanaest priča žena sa područja jugoistoka Srbije. U osam minuta, koliko traje svaka epizoda, svoje životne priče iznose žene iz razorenih porodica, samohrane majke, zlostavljane žene, ali i žene koje govore o tome kako su uprkos brojnim problemima i nedaćama uspele da sačuvaju svoje porodice.

– Činjenica je da se žene, kao jedan od najranjivijih slojeva društva, suočavaju sa brojnim problemima. Nasilje, diskriminacija, mobing najizraženiji su u nerazvijenim sredinama kakva je jugoistok Srbije. Iz nekog razloga, društvo nije razvilo dovoljno snažne i efikasne mehanizme za zaštitu žena, a često i njihove dece ukoliko je rečo samohranim majkama. Ovim projektom želeli smo da skrenemo pažnju javnosti na ove probleme, ali i da pokušamo da pokrenemo odgovorne u nadležnim institucijama da poboljšaju zakonsku regulativu ili da efikasnije primenjuju postojeće zakone. Takođe se nadamo da ćemo pokrenuti i druge organizacije da se ozbiljnije bave ovom temom – kaže za Danas producent serijala Milan Petrović.

Pored producenta i snimatelja Milana Petrovića, ovaj dokumentarni serijal radili su i montažer i grafički dizajner Ivica Ivanov, novinar Zoran Panić, dok su scenario i režiju radile novinarke Gordana Simonovići Dragica Pavlov Krstić.

Emitovanje serijala „Žene juga“ počelo je na Televiziji „Caribrod“ u Dimitrovgradu i Televiziji Pirot, a predviđeno je emitovanje i na Televiziji Zaječar i još nekim lokalnim televizijama.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari