Životopis preživelog u požaru

PRONAĐENI U PREVODU

Ostavite komentar


  1. ili niko nije ni citao to Pismo iz 1920. (analiticari/knjizevni kriticari, Karadzic) ili su prosto svi oni nepismeni.

    prica o jevrejskom prijatelju i kako je presao put od prometejskog zanosa (pokrij svoje nebo zevse…) do odustajanja od „zemlje mrznje“.
    i fini cinicni ujed pisca na kraju “ tako je zavrsio zivot covek koji je pobegao od mrznje (ubijen u spanskom gradjanskom ratu)“
    dakle, pisac implicira da Bosna nije zemlja mrznje, da njegov prijatelj zapravo nije bio u pravu vec da je mrznja univerzalna.
    Andric je naravno vise od pola svog zivota proveo ziveci u inostranstvu.

    sto se tice Andricevog navodnog fasizma i zakotrljanih prica, ti nemotivisani mogu da nastave da bude nemotivisani (uostalom, svi su vec davno mrtvi, ukljucujuci i pisca).

    1. Milorada Pavića su već sredili. Sada sređuju Ivu Andrića. Neka se spremi Miloš Crnjanski ( Dnevnik o Čarnojeviću je u delu Istorija Srbije od 19. do 21. veka Holma Zundhausena već označena kao nacionalistička (?!) knjiga).

Ostavite komentar


Društvo

Naslovna strana

Naslovna strana za 4, 5. i 6. maj 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Zoran Kesić, TV voditelj

Danas čitam zbog toga što imam šta da pročitam i zato što mi ne vređa inteligenciju.