ZLF: Osuda učestalih napada na novinarke nezavisnih medija u Vojvodini 1Foto: Screenshot

Autonomni ženski front ispred Zeleno-levog fronta (ZLF) osudio je danas sve učestalije napade na novinarke nezavisnih medija u Vojvodini i zatražio hitnu reakciju države u skladu sa zakonom.

Podsetili su da na poslednji u nizu inicidenata – upućivanjem pretnji smrću novinarki Gordani Momčilović Ilić iz Stare Pazove, te upozorili da je samo u proteklih mesec dana zabeležen niz neprijatnosti, zastrašivanja, uznemiravanja i maltretiranja novinarki.

To je, kako piše u saopštenju, kulminiralo nasilnim izbacivanjem novinarke Verice Marinčić iz prostorija opštine Inđija.

„Ovi slučajevi još jednom potvrđuju da je nasilje nad novinarima u Srbiji u vrtoglavom porastu, ali i da ovakvi napadi pored profesionalne imaju i izraženu rodnu dimenziju“, upozorava se.

Uz podsećanje da se napadi na novinare tokom obavljanja dužnosti tretiraju kao zasebno krivično delo, ZLF je upozorio da se u praksi pokazalo da adekvatne reakcije na kršenje ovog zakona izostaju, „a samo neznatan deo prijava biva krivično sankcionisan“.

„Zahtevamo rigoroznu primenu krivičnog zakona u pogledu napada na novinare jer napadi na novinare su napadi na javni interes“, dodaje se.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari