Kada se u Srbiji dogodi napad na LGBT osobu, sve institucije demotivišu ljude da prijave napad, mada zločin iz mržnje ugrožava celo društvo, a ne samo pojedinca ili grupu, rečeno je danas tokom debate „Homofobija – predrasude i odgovornost države“.

Govor mržnje postoji u medijima, čuje se sa parlamentarne govornice i iz Srpske pravoslavne crkve (SPC), što
daje legitimitet nekome da izvrši zločin iz mržnje, misleći da je to ispravno, izjavila je Milena Vasić iz Komiteta pravnika za ljudska prava. Ona je navela da se stiče utisak da država ne razume značaj zločina iz mržnje.

Imali smo veliki broj slučajeva zločina iz mržnje – najčešće se radi o napadima na ulici nepoznatih osoba.
Samo u jednom slučaju su počinioci otkriveni, ali je tužilaštvo odlučilo da odloži krivično gonjenje ako oni uplate novac u humanitarne svrhe, rekla je Milena Vasić. Ona je izjavila da SPC nema jasan stav i politiku o LGBT populaciji.

Do nas dolaze stavovi pojedinaca, a Sinod SPC se nije izjasnio šta misli o tome. Imamo poruke homofobije, ali to nije zvanična politika SPC, rekla je Milena Vasić.

Đorđe Cvijović iz Foruma mladih Evropskog pokreta je ocenio da u Srbiji postoji homofobija u celom društvu.Nedostaju dijalog i obrazovanje povodom LGBT. Glavni razlog za predrasude prema LGBT je što ljudi ne dolaze u neposredan kontakt sa tim osobama. Ne poznaju LGBT osobe, nikada sa njima nisu bili u kontaktu, pa ih njihova prava strana i njihov problem ne zanima, izjavio je Cvijović.

Šef Političkog sektora u Delegaciji Evropske unije u Beogradu Nora Hajrinen je rekla da je važno mlade ljude
podučavati kulturi tolerancije.

Za to je potrebno prilagoditi školske udžbenike, konstatovala je Nora Hajrinen.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari