Rusija i Ukrajina juče su se međusobno optuživale za zločin protiv čovečnosti, pošto je u granatiranju trolejbusa u Donjecku juče ujutru stradalo 13 civila. „Ovaj incident smatramo zločinom protiv čovečnosti i teškom provokacijom, kako bi se podrio mirovni proces za ukrajinsku krizu“, naveo je u saopštenju ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.


Prethodno je premijer Ukrajine Arsenij Jacenjuk rekao da je Rusija odgovorna za granatiranje trolejbusa u Donjecku, pošto je ukrajinska vojska prethodno optužila proruske pobunjenike za drugi ovakav incident u poslednje dve nedelje. Jacenjuk je naglasio da je Rusija podjednako kriva zato što borce snabdeva teškim naoružanjem i vojnim pojačanjem, što Moskva negira.

„Ruski teroristi su ponovo počinili užasan zločin protiv čovečnosti. A odgovornost za to nosi Ruska Federacija“, navodi se u saopštenju ukrajinskog premijera objavljenog na sajtu Vlade.

Ukrajina kampanju koju sprovodi već devet meseci u industrijskoj ratnoj zoni naziva „antiterorističkom operacijom“, što je deo šire međunarodne borbe protiv ekstremista. Kremlj, s druge strane, rat ocenjuje kao „kaznenu operaciju“ Kijeva, čiji je cilj kažnjavanje etničkih Rusa za pružanje podrške za uspostavljanje bližih veza s Moskvom.

Jučerašnji napad doneo je najviše žrtava od mirovnog dogovora u Minsku koji je potpisan u septembru prošle godine. U bombardovanju regiona u blizini Donjecka 14. januara ubijeno je 12 civila, a za taj napad međusobno su se optužili pripadnici ukrajinske vojske i proruski separatisti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari