Ministar zdravlja Zoran Stanković najavio je za Danas smenu vršilaca dužnosti direktora nekih zdravstvenih ustanova koji su u isto vreme i predsednici upravnih ili nadzornih odbora zdravstvenih ustanova. Sagovornici Danasa saglasni su da su ti funkcioneri u sukobu interesa i da pod hitno treba utvrditi odgovornost onih koji su ih postavili na više funkcija.


– Takva situacija u zdravstvu je nedopustiva, a postoje slučajevi gde vršioci dužnosti obavljaju duple funkcije po pet i više godina. Prioritet nam je da sve zdravstvene ustanove imaju direktore, kao i predsednike upravnih i nadzornih odbora – naglasio je ministar Stanković. On je dodao da postoji više desetina takvih slučajeva u zemlji, kao i da je revizija ustanova u toku. U tom cilju Ministarstvo zdravlja je osnovalo Komisiju za imenovanje organa upravljanja koja će nakon sagledavanja stanja na terenu doneti konkretne mere u upravnim i nadzornim odborima zdravstvenih ustanova čiji je osnivač Srbija.

Programski direktor Transparentnosti Srbije Nemanja Nenadić kaže za naš list da činjenica da je neko vršilac dužnosti direktora više godina nije problematična, ali da ukoliko je v.d. direktora u isto vreme i predsednik UO iste zdravstvene ustanove – to predstavlja sukob interesa.

– Vršilac dužnosti direktora se ne razrešava po nekom posebnom postupku, već se bira novi direktor. Međutim, ukoliko neko pored te funkcije obavlja i funkciju predsednika UO, te slučajeve treba posebno ispitati, jer mogu da sadrže elemente korupcije. Upravni odbor je taj koji imenuje direktora, a njihov predlog prihvata ili odbacuje ministar – naglašava Nenadić.

Predsednica Saveta za borbu protiv korupcije Verica Barać kaže za naš list da su državne institucije odgovorne za uspostavljanje takve sistemske korupcije.

– Nisu ti vršioci dužnosti direktora sami obavljali više funkcija, već ih je neko, kome je to odgovaralo, tu postavio. Samim tim, taj ko ih je postavio, imao je veću kontrolu nad njima. Osim što su u sukobu interesa, ti funkcioneri su imali mogućnost za korupciju – naglašava Barać. Ona dodaje da mora da se utvrdi odgovornost onih koji su dozvolili da nezakonito stanje traje godinama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari