Zrenjanin ima svog zaštitnika, češkog sveca Ivana Nepomuka 1Foto: M.P. /Danas

Ivan Nepomuk, češki svetac koji je živeo u 14. veku a svetim proglašen 1729. godine, zaštitnik je grada Zrenjanina. Njegova bista nalazi se u niši Gradske kuće kod ulaza u park, sa desne strane u udubljenju fasade.

Katolička crkva i zrenjaninska katedrala na današnji dan, 16. maja, obeležavaju sećanje na ovog sveca.

Kao zaštitniku grada Zrenjanina, njemu u čast postoji i spomenik koji svedoči o verskoj  i kulturnoj raznolikosti sredine u kojoj je uvek živelo mnoštvo naroda.

Nekada od drveta a sada od metala, spomenička figura koja je na to mesto vraćena pre ravno 14 godina, i to 60 godina nakon što u naletu novog sveta socijalizma uklonjena drvena figura sveca.

Na molbu Zrenjaninske rimokatoličke biskupije, koja ovog sveca slavi i kome je posvećena zrenjaninska katedrala, kip je vraćen na svoje prvobitno mesto.

Figura Ivana Nepomuka podseća na simboličan način da je on zaštitnik mostova i poplava, kao i zaštitnik ispovedne tajne.

Njegovi kipovi nalaze se u mnogim gradovima podignutim na obalama reka u Češkoj, Nemačkoj, Mađarskoj, Sloveniji, Hrvatskoj i Vojvodini.

U Zrenjaninu, odnosno Bečkereku, našao se s razlogom s obzirom da je ovim gradom vrludao Begej, i često ga plavio.

Kip Svetog Ivana Nepomuka, izrađen u bronzi, autorsko je delo akademskog vajara Zorana Jezdimirovića iz Bijeljine, koji je uradio i repliku spomenika kralju Petru Prvom Karađorđeviću na zrenjaninskom Trgu slobode.

Više vesti iz ovog grada čitajte na sledećem linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.