Zrenjanin: Ni pijace nisu više što su nekad bile 1Foto: M.P./Danas

Svako vreme ima svoje navike, pa tako i sa pijacama, kojih sada ima zvanično tri u Zrenjaninu a nekada ih je ovaj grad imao mnogo više.

Hranom, poljoprivrednim proizvodima i domaćom radinosti trgovalo se nekada u starom Bečkereku skoro na svakom koraku, počev od naselja Gradnuluca, pa sve do centra grada.

Prodavaca je bilo sve do obala Begeja, gde se na pokretnim kolicima i tezgama, često i korpama, nudila riba, a trgovine je bilo sve do Žitnog trga, gde je isto bila lokacija za pijacu.

Pazarni, odnosno pijačni dani, u Bečkereku su se dugo održavali petkom i nedeljom. Krajem 19. veka, kako su zabeležili hroničari grada, pazarni dan postaje i utorak, a pred Drugi svetski rat ti su dani utorak, četvrtak i subota što se zadržalo do današnjih dana.

„Mesto za pijacu nije bilo striktno određeno, već se ona pružala u nekoliko centralnih ulica. U glavnoj ulici prodavali su se zanatski proizvodi, na Trgu slobode povrće, a u Pupinovoj jaja, mleko i mlečni proizvodi. Na prostoru nekadašnje Glavne pijace u Tiršovoj, izlagale su se živina i divljač. Između dva rata, nekim izmenama u ovom rasporedu, pijačni prostori postaju i Ulica cara Dušana i Žitni trg, a pored Begeja, kod Malog mosta, prodavala se sveža riba“, priča novinar Miodrag Grubački, autor knjige „Varoške vinjete“.

Nekadašnje Glavne pijace u Tiršovoj ulici, u neposrednoj blizini Gradske kuće, nema više. Tamo je sada parking, a pijaca je preseljena na veliki prostor nekadašnjeg korita Begeja između Bulevara Milutina Milankovića i ulica Žarka Zrenjanina i Nikole Tesle.

Tu je sada i buvljak, gde su subotom neverovatne gužve. Dobri znalci umeju da na tom buvljaku nađu vredna umetnička dela. Ponuda starina zastupljena je i na Maloj pijaci, u Jug Bogdanovoj ulici.

Valja reći da su danas u Zrenjaninu u opticaju tri pijace – Centralna pijaca, Bagljaš i Mala pijaca, u naselju Lesnina. O njima gazduje JKP „Gradske pijace i parkinzi“, a na njima se, kao i u staro vreme, ne odvija samo trgovina već i društveni život.

Što bi rekli stari Zrenjaninci, esencija života ti je na pijaci.

A kako izgledaju danas zrenjaninske pijace ? Pokrivene su, dve delimično a jedna, na Bagljašu, potpuno i zaključavaju se po završetku radnog vremena.

Od starih, drvenih tezgi šezdesetih godina stiglo se do betonskih tezgi, koje se danas mogu sresti još samo po selima. Danas su u opticaju metalne tezge sa limom. Ostalo je, manje.više, isto.

Više vesti iz ovog grada čitajte na sledećem linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari