Zrenjanin: Vodna inspekcija zbog suše naložila obustavu navodnjavanja 1Foto: rezervati prirode zrenjanin

Pokrajinska vodna inspekcija naložila je zbog suše obustavu navodnjavanja iz akumulacija Moravica, Zobnatica i Sava jer se nivo vode spustio na biloški minimum.

Iz ovih akumulacija navodnjava se 3.200 hektara u Vojvodini, a zabrana će biti na snazi sve dok se nivoi vode ne povećaju.

Kako je saopštila inspekcija, otežavajuća okolnost je činjenica da se ni jedna od ovih akumalacija ne može dopunjavati vodom iz prirodnih vodotoka ili kanalske mreže, već količina vode direktno zavisi od meteoroloških uslova, odnosno od padavina.

Kako su oni naveli, došlo je i do zabrinjavajućeg spuštanja nivoa vode na pojedinim akumulacijama, dok su neka manja jezera presušila.

Na području Vojvodine visoke spoljne temperature i nezapamćena suša prouzrokovali su niske vodostaje reka, zbog čega se sve češće prijavljuju uginuća riba.

U mrtvajama velikih rečnih tokova ribočuvarske služba imaju puno posla, negde na uklanjanju uginulih ruba a na nekim lokacijama na njihovom prebacivanja u veće tokove.

Imajući ovo u vidu, ali i sve učestalije i intenzivnije sušne periode, JVP „Vode Vojvodine“ u poslednje vreme ulaže znatno više sredstava u izgradnju ili rekonstrukciju sistema za navodnjavanje.

Trenutno se iz HS DTD, regionalnih i dvonamenskih sistema navodnjava oko 70.000 hektara poljoprivrednog zemljišta i bez obzira na izuzetno sušan period i visoke temperature, navodnjavanje iz kanalske mreže je stabilno, navode u JVP „Vode Vojvodine“.

Više vesti iz ovog grada čitajte na sledećem linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari