Druga strana Dana piva: Zrenjaninci doživljavaju "akustični stres" 1Foto: M.P./Danas

Manifestaciju „Dane piva“ u Zrenjaninu su mnogi iskoristili da prave neprimerenu buku tokom radne nedelje, zbog čega se desilo da već dva dana Zrenjanin ne spava odnosno živi noću.

Za zaposlene i one koji rano počinju sa radnim obavezama svaka buka, muzika i galama posle ponoći, što se upravo dešava u Zrenjaninu,  predstavlja dodatni stes.

Buka izaziva akustični stres za ceo organizam čoveka, a definiše se kao pojava neprijatnih i nepoželjnih akustičkih osećaja, objašnjavaju nam u Zavodu za javno zdravlje Zrenjanina gde se inače meri nivo komunalne buke.

Ipak, merenja se odnose na saobraćaj a ne na lokale i proslave kojih je ovih dana, ukoliko se prošeta Zrenjaninom, neuobičjano mnogo.

Od porodičnih proslava sa živom muzikom u dvorištima, do lokala koji pod izgovorom da traje gradska manifestacija rade do ranih jutranjih sati i puštaju muziku koja se u raavničarskom kraju čuje daleko.

„U komšijskoj ulici jedna porodica povratnika iz inostranstva danima u svom dvorištu slavi nešto, stvarno ne znam šta je u pitanju ali ako imaju novac, neka odu u restoran. Niko od njih nema mira danima, ni noćima“, žali se Zrenjaninka  Sanja M. iz ulice Koste Turkulja.

Stanari Nove kolonije u Zrenjaninu, u čijem naselju se nalazi kupalište Peskara, kažu da su vlasnici lokala sada još „luđi“ jer je buka u centru na koncertima pa i oni „luduju“.

„Buka na ljudski organizam različito deluje, u zavisnosti od jačine decibela i što duže traje, to su njeni štetni efekti veći. Zvuk može delovati na ljudsko zdravlje direktno na čulo sluha, ali i na ostale organe, izazivajući razne simptome poremećaj sna, razdražljivost, pad koncentracije, hroničnu iscrpljenost, uznemirenost, pad imuniteta, hormonalne poremećaje i bolesti, dok hronična izloženost buci povećava sve zdravstvene rizike“, pisala je za Danas je o ovoj temi Aleksadra Bulatović iz Inicijatve Ne davimo Beograd.

Kažu da su deca naosetljivija a zbog razdraženosti sklonija su povređivanju.

Kako god, u Zrenjaninu slavlje još nije gotovo a do nedelje, 14. avgusta, biće još puno koncerata na otvorenom a izgleda i privtanih žurki, koje niko ne kontroliše.

Više vesti iz ovog grada čitajte na sledećem linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari