Zrenjaninci muku muče sa otpadom i manjkom kontejnera 1Foto; privatna arhiva

Problem žitelja dela ulice Vojvode Petra Bojovića sa odlaganjem komunalnog otpada nije problem samo ovog dela Zrenjanina.

Gde će stajati kontejneri i koliko će ih biti, odnosno da li će ih biti dovoljno, problem je koji će se sve češće događati.

Naime, zgrade su duboko „ušle“ u delove grada odnosno ulice u kojima je bila zastupljena isključivo individualna gradnja.

Tako na mestu gde je nekad stajala jedna kuća u kojoj je živelo četvoro, petoro, danas stoji zgrada u kojoj će živeti nekoliko destina ljudi.

Logično je očekivati da će komunalnog otpada biti nekoliko puta više, pogotovo što se u svakoj zgadi otvori bar jedan, ako ne i više lokala i prodavnica.

Lokacija za postavljanje kontejnera sve je manje, investitori ih ne žele kod ili ispred svoje zgrade. Radije bi prostor iskoristili za dodatno parking mesto, pa se kontejneri pomeraju tamo gde još ima slobodnog mesta. Stanovnike ulice za to niko ne pita.

Upravo se to dogodilo u zrenjaninskoj ulici Vojvode Petra Bojovića, čiji nas je jedan stanovnik kontaktirao.

– Kontejneri su se godinama nalazili pored kladionice, pa i u vreme kada je zidana nova zgrada. No, kad je završena, kontejeneri su pomereni 100 metara dalje, niz ulicu. Ne samo što su mnogima sada baš daleko, nego se na mestu gde su nekada stajali svakog dana stvara mini deponija. Jednostavno, ljudi ostave svoje đubre pored jedne žardinjere, do uveče se napravi mala deponija, životinje razvlače otpad iz kesa. Svakog dana radnik “Čistoće” koliko može nosi te džakove do kontejnera, što je potpuno besmisleno, kaže nam Zrenjaninac I.D. koji živi u ulici Vojvode Petra Bojovića.

Dodaje i da su stanovnici ove ulice tražili od Javnog komunalnog preduzeća “Čistoća i zelenilo” odgovor zašto su kontejneri pomereni sa lokacije na kojoj su bili godinama, i da im je odgovoreno da postoji elaborat o izmeštanju, koji je tražio investitor.

– Naravno da je investitor tražio izmeštanje jer je napravio zgradu bukvalno na uličnom frontu nekadašnje Pivare, ali mi pitamo ko je taj elaborat odobrio, kaže I.D.

Na pitanje koje smo postavili nadležnima u JKP “Čistoća i zelenilo” zbog čega su kontejneri pomereni, da li postoje odluke o njihovom postavljanju i lokacijama na kojima će se oni nalaziti, dobili smo odgovor da to pitamo Odeljenje za urbanizam u gradskoj upravi. To smo i učinili, putem mejla kabineta gradonačelnika, ali odgovor nije stigao do trenutka obajve ovog teksta.

Da će se ovakve situacije dešavati i da će problema sa odlaganjem komunalnog otpada tek biti, već mesecima upozorava Društvo arhitekata u Zrenjaninu.

– Društvo arhitekata je uvidelo problem odlaganja komunalnog otpada i ukazalo na njega zvaničnim putem podnoseći primedbu na javni uvid na izmene i dopune plana „Jugoistok“, uzimajući u obzir da je problem povećanja gustine stanovanja najizraženiji u ovoj zoni. Predložili smo da se planom tačno definiše broj i tip posuda na određeni broj stanova, a ne samo uslovi za njihovo postavljanje i kretanje vozila. Nikakav odgovor nije dobijen, a primedba nije uvažena. Problem komunalnog otpada nije vezan isključivo za stanogradnju, u smislu povećanja broja stanova, već i vezano za namenu objekata, koja prati razvoj stanogradnje. To je porast broja trgovina, restorana i drugih sadržaja koji proizvode velike količine otpada. Standardizacija ne postoji, a đubre se gomila. Članom 23. Odluke o održavanju komunalne higijene Grada Zrenjanina je propisano da investitor tehničkom dokumentacijom određuje broj posuda. Ukoliko takva dokumentacija ne postoji to određuje javno preduzeće, po samo njima znanim formulama – kažu u Društvu arhitekata Zrenjanina.

Ovo je samo jedan među brojnim problemima na koje je Društvo ukazalo primedbama na planove, a koje komisija ignoriše.

Osim komunalnog otpada javlja se problem parkiranja, smanjanje zelenih površina, kapaciteta kišne i fekalne kanalizacije, a o pritisku u vodovodnoj mreži je izlišno govoriti.

Upravo iz tih razloga Društvo arhitekata Zrenjanina se zalaže da se spreči izgradnja višeporodičnih objekata u zoni porodičnog stanovanja.

– Ukoliko je stav urbanizma da se na taj način grad razvija, onda nadležni moraju preuzeti odgovornost za ovakve posledice, odnosno uskladiti pravila i propise i rešiti sve potencijalne probleme ovakvog vida razvoja. Ili gradnju ograničiti na zonu porodičnog stanovanja na tri stambene jedinice na parceli, bez obzira na njenu površinu, kažu u Društvu arhitekata Zrenjanina.

Lokacija stare zrenjaninske pivare jedna je od najatraktivnijih u gradu. Veliki plac na kom se nekada nalazila, u stečaju je rasparčan, pa je pitanje dana kada će i prostor na koji su kontejneri pomereni postati zanimljiv nekom investitoru.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari