Zrenjaninske organizacije: Kome i zašto smeta škola "Uroš Predić"? 1Foto: upzr.edu.rs

Šest zrenjaninskih organizacija reagovalo je danas na odluku gradskih vlasti koja će, kako su naveli, imati ogroman uticaj ne samo na učenike i zaposlene u školi „Uroš Predić“, nego i na ceo grad i buduće generacije mladih ljudi koje se školuju u Zrenjaninu.

Zrenjaninska Akcija – ZRAK, Zajedno, Demokratska stranka, Srbija Centar – SRCE, Zeleno-levi front i Narodni pokret Srbije Zrenjanin upitali su zašto gradonačelnik grada Zrenjanina i načelnik odeljenja za društvene delatnosti donose odluku da ne upišu novu generaciju učenika u srednju hemijsku-prehrambreno tekstilnu školu „Uroš Predić“?

Ocenili su da vlast očigledno nema nikakvu smislenu viziju razvoja opštine Zrenjanin, kada je spremna da se odrekne jedne srednje škole kao što je „Uroš Predić“, a da se oni zalažu za razvoj grada u kom će biti neophodna takva škola.

„Želimo grad sa zdravom sredinom, gde će se razvijati prerađivačka i konditorska industrija, industrija poljoprivrednih proizvoda, a ne proizvodnja guma i prljave tehnologije“, saopštili su.

Pozvali su građane da se uključe u odbranu hemijske škole i da postave pitanje gradu i gradonačelniku čije interese stvarno zastupaju.

„Tražimo i takozvani Elaborat na javni uvid, jer je neophodno da znamo ko se i zbog čijih interesa usuđuje da donese odluku o ukidanju jedne srednje škole. Da li ova odluka ima veze sa predizbornim sloganom vladajuće ekipe, koji je glasio ‘za našu decu’? Jer, čini se da samo o svojoj deci brinu, ne i o onoj koja će ostati bez svoje matične škole“, stoji u saopštenju.

Među brojnim pitanjima koje su postavili jesu i zašto se tri smera premeštaju u druge škole usred školske godine i da li ovim odlukama grad svesno uništava školu sa bogatom istorijom, pritom ograničavajući zaposlenima pravo da rade, a učenicima pravo da pohađaju školu koja je adekvatno opremljena i prilagođena njihovim potrebama i smerovima koje su upisali.

Upitali su i zašto zaposleni i roditelji nisu bili upoznati sa postojanjem Elaborata o opravdanosti izmene mreže srednjih škola na teritoriji APV.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari