Zrenjaninsko udruženje zalaže se za oživljavanje banatskih vetrenjača 1Foto: zavoda za zaštitu spomenika zrenjanin

Pokrajinska sekretarka za kulturu Dragana Milošević uručila je ugovore korisnicima sredstava na konkursu u oblasti zaštite i očuvanja kulturnog nasleđa u AP Vojvodini a među ustanovama i organizacijama iz Zrenjanina čiji su projekti podržani našlo se i Udruženje građana „Godina Pupina Zrenjanin“.

Njima je pokrajinski organ uručio sredstva u iznosu od 400.000 dinara za promociju i predstavljanje banatskih vetrenjača.

Ovo udruženje, kako nam objašnjava njegov osnivač Robert Sabo, pokrenulo je projekat “Banatske vetrenjače” sa osnovnim ciljem da se nastavi rekonstrukcija “Bošnjakove vetrenjače” u Melencima koja je započeta pre petnaestak godina pod okriljem Zavoda za zaštitu spomenika Zrenjanin.

„Tada su urađene dve faze rekonstrukcije odnosno učvršćeni su temelji i obnovljen je krov vetrenjače dok treća i četvrta faza treba da obezbede postavljanje nove stolarije, uređenje enterijera i postavljanje “krila” vetrenjače“, objašnjava Robert Sabo.

On podseća da je pored “Bošnjakove vetrenjače”, koja se nalazi na izlazu iz Melenaca prema Bašaidu, u ovom mestu je postojala i “Kišova vetrenjača” koja je u potpunosti urušena. Pored njih, i u Belom Blatu postoji vetrenjača.

„Naš predlog u ovoj fazi podrazumeva ponovno aktuelizovanje priče oko banatskih vetrenjača, kroz jednu reprezentativnu izložbu, štampanje prigodne brošure i ponovno snimanje objekta u smislu eventualne dopune postojećeg projekta rekonstrukcije“, objašnjava Sabo.

Kako kaže, udruženje je samo inicijator projekta a sve će se realizovati u saradnji sa nadležnim institucijama grada Zrenjanina i AP Vojvodine, pre svega sa Zavodom za zaštitu spomenika, Narodnim muzejom i Pokrajinskim sekretarijatom za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama.

„U toku je formiranje tima koji će izvršiti nadgradnju našeg projekta i pokušati da u narednim godinama ostvari viziju a to je formiranje svojevrsnog “Mlinskog parka” u Banatu, koji bi osim vetrenjača afirmisao i nekadašnje Suvače i industrijske mlinove od kojih bi pojedini bili stavljeni u funkciju, ponovo bismo dobijali mlinske proizvode iz ovih objekata. Krajnji cilj je da se osim sa aspekta očuvanja kulturnog nasleđa, turističke atrakcije i vizitorsko edukativnog centra, vetrenjače stave u funkciju gde će se promovisati obnovljivi izvori energije, ekološka privreda, održiva poljoprivreda i proizvodnja organske hrane“, precizira Robert Sabo.

Polazna osnova za ovaj projekat al ii za formiranje “Mlinskog parka” je knjiga i izložba Zrenjaninca Dušana Marinkovića, čiji je priređivač i izdavač Narodni muzej Zrenjanin.

Više vesti iz ovog grada čitajte na sledećem linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari