„Žrtva može biti svako od nas“: Niš je jedan od 20 evropskih gradova koji je obeležio Dan sećanja na žrtve organizovanog kriminala 1Foto: Protekta

Niš je jedan od dvadesetak gradova u Evropi koji su u okviru akcije međunarodne mreže organizacija za borbu protiv kriminala „Čens“ (Chance) obeležili 21. mart, Dan sećanja na žrtve organizovanog kriminala.

Akciju je organizovala nevladina organizacija Protekta, koja je članica ove mreže.

Protekta je organizovala dve simbolične akcije- edukaciju srednjoškolaca o građanskoj borbi protiv organizovanog kriminala i važnosti sećanja na žrtve, i uličnu edukativnu akciju u kojoj je nekoliko hiljada građana upoznato sa opasnostima koje donosi organizovani kriminal, posebno zelenašenje, koje je u Srbiji veliki problem.

„Žrtva organizovanog kriminala može biti svako, od ubijenog premijera Srbije Zorana Đinđića, preko nastradalih policaja, inspektora, sudija, tužioca, hrabrih novinara koji otkrivaju afere, do običnih građana koji su nastradali u toku neke pljačke, ili su bile žrtve trgovine ljudima, prodaje droge, zelenašenja…“, rekli su u Protekti.

Oni su kazali da žrtve nastradale u borbi protiv organizovanog kriminala „zaslužuju posebno mesto u našem društvu, a njihove porodice svu potrebnu pomoć“.

„Dok se o vođama kriminalnih grupa koji nastradaju snimaju filmovi, crtaju grafiti, a često se i glorifikuju u medijima kao urbane legende, o žrtvama kriminala retko ko izveštava i retko ko daje podršku njihovim porodicama“, rekli su oni.

Ovaj datum je prvi put obeležen 1996. godine u Italiji, zbog velikog broja žrtava mafije, i od tada se redovno obeležava na prvi dan proleća.

Na taj dan se organizuju veliki protesti i marševi u znak sećanja na žrtve, a na tim skupovima se okupi nekoliko stotina hiljada ljudi.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom  linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari