Ukoliko na snazi ostane trenutni kriterijum za plasman u Evroligu naredne sezone, crveno-bele bi sinoćnji poraz u Širokom mogao preskupo da košta – 78:74. Očajnim izdanjem u Hercegovini košarkaši Crvene zvezde propustili su i poslednju šansu da se do kraja regularnog dela ABA lige ravnopravno bore sa Igokeom za lidersko mesto, a samim tim i za direktan prolaz u Evroligu.

Široki – Crvena zvezda 78:74

(24:13, 24:21, 16:17, 14:23)

Hala: „Pecara“. Gledalaca: 4.000. Sudije: Pukl, Javor, Lovšin.

Široki: Šutalo 21, Babić Ramljak 8, Bilinovac 6, Bošnjak, Novak, Šakić 17, Frimen 7, Barać 5, Vragović, Rikić 2, Džons 12.

Crvena zvezda: Cvetković, Subotić, Rakočević 15, Mitrović 2, Lazić 7, Simonović 1, Savović 14, Katić 8, Samardžiski 2, Radivojević 7, Nelson 7, Skot 11.

 

 Dva kola pred kraj regularnog dela regionalnog takmičenja izvesno je da će se večiti rivali sastati u polufinalu fajnal-fora Jadranske lige, što dodatno može zakomplikovati i otežati Zvezdine ambicije da se ove sezone dokopa Evrolige, jer u slučaju poraza od Partizana njihove mogućnosti kroz kvalifikacije biće svedene na minimalnu meru. Na osnovu prikazane partije protiv Širokog, crveno-beli će imati ozbiljnih problema da u narednim duelima sa ekipama Budućnosti i Radničkog ostvare pobede kojima bi zacementirali drugu poziciju na Jadranu. Konačan rezultat u Širokom apsolutno ne ilustruje čitav nastup izabranika Vlade Vukoičića, koji blago rečeno može biti ocenjen kao katastrofalan. Primljenih 48 poena za poluvreme samo pokazuje nivo kvaliteta Zvezdine odbrane. Bez imalo agresivnosti na liniji dodavanja, sa konstantnim preuzimanjem igrača i nerazumljivom indolencijom u defanzivnom skoku gostujući igrači su delovali kao voštane figure u nekom amaterskom muzeju. Rival je predvođen Šakićem i Šutalom sipao trojke kao na treningu, što je donekle i razumljivo jer su im gosti omogućili da neometano isprobaju preciznost. Prelazak na zonu, preusku za standarde jedne ozbilje ekipe, dodatno je omogućio Širokom, konkretno Bilinovcu da ostvari dečačke snove i Zvezdi ubaci dve trojke za zabrinjavajućih i ponižavajućih 40:22 u korist tima koji je pobedom protiv Beograđana najverovatnije obezbedio opstanak na Jadranu. Zvezda je u nastavku donekle povećala agresivnost i poboljšala vraćanje u odbranu (segmenti koji se uče još u školi košarke), ali je zato nastavila sa očajnom igrom u napadu, bez ijednog kontranapada iz tranzicije. Čak i u stanju takvog mamurluka, gosti su imali prilike da se u par navrata vrate u život. Rakočević je kod rezultata 60:51 promašio čist šut za tri poena, trasiravši Širokom siguran put do pobede. Ni tehnička greška Vukoičića nije razbudila njegove izabranike. Savović je doduše pokušavao da pod košem leđnom tehnikom održi nadu crveno-belima, međutim očajan nastup Katića i naročito Samardžiskog obezvredio je njegov trud. Pogođene trojke Radivojevića iz očaja na minut do kraja nisu popravile utisak, jer su i četiri razlike (69:65) bile dovoljne Širokom za trijumf.

Skoplju fajnal-for

Rukovodstvo ABA lige doneće do kraja nedelje odluku o tome ko će biti organizator ovogodišnjeg fajnal-fora. Po svemu sudeći najozbiljniji kandidat je Skoplje, dok je Beograd u podređenom položaju zbog nedovoljno dobrih bezbedonosnih mera.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari