ZZJZ Novi Pazar: Većina voda za piće na seoskom području neispravna 1Ilustracija Foto: M. Pudar

Stručnjaci novopazarskog Zavoda za javno zdravlje (ZZJZ) obavili su higijensko-sanitarno ispitivanje vode za piće na seoskom području.

 

Obišli su 98 naselja, u kojima su kontrolisali vodne objekte. Voda je uzorkovana sa mesta sa kojih se snabdeva mínimum 5 domaćinstava.

Kontrolom je obuhvaćeno 200 mesta sa kojih je uzeta voda za fizičko-hemijsku i mikrobiološku analizu.

Te analize su pokazale da je voda sa većine objekata hemijski neispravna.

-Od ukupnog broja uzetih uzoraka, 73 ili 36,5 odsto bili su hemijski ispravni, a 127 ili 63,5 odsto bili su hemijski neispravni.Mikrobiološka neispravnost utvrđena je kod 6! procenta uzoraka, a hemijsko-fizička neispravnost potvrđena je u 16 odsto slučajeva – objašnjava dr Selma Bihorac, specijalista higijene u ZZJZ.

Ovakvi rezultati analize vode za piće na seoskom području nametnuli su nove aktivnosti sa ciljem da se otklone svi propusti na vodnim objektima i da tamošnji stanovnici dobiju normalno vodosnabdevanje.

Zbog toga je ZZJZ, u seoskim osnovnim školama, održao tri tribine “Značaj higijenski ispravne vode za piće”.

-Posebnu pažnju smo obratili na edukaciju dece i unapređenje nivoa znanja o higijenskoj ispravnosti vode i mogućnostima nastanka hidričnih epidemija. Ukazivali smo kako ćovek direktno i indirektno zagađuje vode i koliki je značaj adekvatnog odlaganja otpadnih materija za životnu sredinu i zdravlje ljudi – objašnjava, za Danas, dr Bihorac.

Bez obzira što je analiza pokazala da je, 63 odsto uzoraka, vode za piće hemijski neispravno, ohrabruje činjenica da u nekim naseljima postoje vodeni potencijali koji, sa većim ili manjim finansijskim naseljima, mogu da postanu higijensko dostupan izvor vodosnabdevanja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari