300 miliona evra za lokalne projekte: Svetska banka i Francuska razvojna agencija pomažu razvoj infastrukture u Srbiji 1foto (BETAPHOTO/AMIR HAMZAGIĆ)

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas da lokalne samouprave treba da predlože najbolje projekte iz oblasti infastrukture u što kraćem roku, kako bi iskoristile bespovratnu pomoć za tu namenu Svetske banke i Francuske razvojne agencije.

„Ogroman novac je obezbeđen za sve lokalne samouprave, čak i do 30 odsto nekih opštinskih budžeta. Predstavnici lokalnih samouprava treba da pokažu ozbiljnost i odgovornost kako bi novac što pre počeo da se koristi za projekte i građani od toga imali korist“, rekao je Vučić na Uvodnoj konferenciji projekta razvoja lokalne infrastrukture i institucionalnog jačanja lokalnih samouprava u Srbiji (projekat LIID).

Vrednost LIID projekta je oko 300 miliona evra, a 145 lokalnih samouprave će dobiti bespovratna sredstva za projekte rehabilitacije i rekonstrukcije saobraćajne infrastrukture, izgradnju pešačkih prelaza, biciklističkih staza ili prostora za javni prevoz, povećanje otpornosti saobraćajne infrastrukture na klimatske promene, ozelenjavanje javnih površina, razvoj sistema pametnih gradova i održive urbane mobilnosti.

Rok za realizacija projekta je 30. novembar 2028. godine.

Vučić je istakao da će to biti „značajna injekcija za opštine“.

„Prionite na posao, predložite najbolje moguće projekte. Mi ćemo nastaviti da gledamo kako da vam i dalje pomažemo“, poručio je on predstavnicima lokalnih samouprava.

Dodao je da novac namenjen lokalnoj infrastrukturi nikako ne sme da se koristi za obzebeđivanje likvidnosti lokalnih budžeta.

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić rekao je danas da će kroz projekat LIID lokalne samouprave dobiti značajna bespovratna sredstva za realizaciju infrastrukturnih projekata ali i za jačanje institucija.

On je kazao da je to još jedan u nizu projekata koji potvđuju da Srbija krupnim koracima korača napred poštujući principe ravnomernog i održivog razvoja.

„Kroz program LIID opštine dobijaju šansu da realizuje projekte koji će doneti vidljivu korist njenim građanima“, naveo je Vesić i dodao da će zahvaljujući pomoći Svestke banke i Francuske razvojne agencije gradovi i opštine u Srbiji postati inovativniji, i inkluzivnija i kvalitetnija mesta za život.

Ambasador Francuske Pjer Košar ocenio je da je projekat razvoja lokalne infrastrukture i institucionalnog jačanja lokalnih samouprava u Srbiji potvrda dinamičnost saradnje Srbije i Francuske, a takođe i volje Francuske da se nastavi pristupanje Srbije Evropskoj uniji, da se podrži ekonomski rast i da se poveća kvalitet života u Srbiji.

Prema njegovim rečima, učešće u ovom programu je najveća investicija Francuske razvojne agencije u Srbiji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari