Afrička svinjska kuga - gde je Srbija pogrešila? 1Foto: EPA-EFE/ Craig Lassig

Sagovornici Danasa različito komentarišu reakciju Srbije u slučaju afričke svinjske kuge?

Dr Miroslav Valčić, šef Katedre za zarazne bolesti na Fakultetu veterinarske medicine

Da, odreagovano je dobro, prema planovima za takve situacije. Mi tu bolest pratimo od 2007. kada se virus prvi put pojavio u Evropi, a prisutan je na više žarišta u zemljama iz okruženja. Znali smo da može kod nas da se pojavi i jedan od najvažnijih poslova Uprave za veterinu, koja inače prati nekih desetak mogućih bolesti životinja, jeste da pripremi mere kojima će se suprotstaviti tom virusu.

Milan Prostran, agroanalitičar

Srbija je morala da odreaguje tačno onako kako propisuju pravila međunarodnog Ureda za zarazne bolesti životinja u Parizu, čiji smo član od 1924. godine, ali i prema odredbama sporazuma sa Briselom. Tu ne postoji dilema da li hoće ili neće, već su koraci propisani. Postoje situacije da se neke zemlje uzdržano reaguju, ali kako je u takvim slučajevima predviđen karantin, stroga kontrola kretanja, na kraju se ipak primeti da je bolest kod životinja prisutna, pa se ti pokušaji prikrivanja ne isplate. Pre pojave zaraze, verovatno je da se, prema stanju zdravlja životinja iz zemalja u okruženju, cenilo koje su lokacije ugrožene, gde mogu da se pojave žarišta i kakve je mere nužno preduzeti. Koliko su se toga pridržavali mali farmeri može da bude upitno, ali veliki uzgajivači sigurno jesu…

Zoran Radovanović, epidemiolog

Napravljene su dve greške – ne radi se o epidemiji jer je to pojava kod ljudi, a afrička svinjska kuga se prenosi samo među životinjama – radi se o epizotiji. Druga greška je što država tvrdi da nema epizotije jer su registrovani slučajevi u samo tri sela – ali već je i to potvrda jer je za naše podneblje normalan broj slučajeva – nula. Najvažnije da bi se bolest iskorenila jeste koliko će radikalne mere država preduzeti i da li će građani imati poverenje u državu. Ako se obeća seljacima da će im, kada im se oduzme i uništi zaražena stoka, biti isplaćena nadoknada štete – onda će oni i prijavljivati slučajeve, ako država ne odradi svoj deo, oni će to kriti a bolest će se širiti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari