Afrička svinjska kuga – gde je Srbija pogrešila?

Ostavite komentar


  1. Ja bih rekao da je Srbija pogresila sto je prosle godine potpisala aranzman sa Turskom o izvozu juneceg mesa. Pa uprskala isti taj aranzman izvozeci Turcima zilavu govedinu od starih krava, koje su poklane na farmama PKB posle prodaje Arapima. E sad Turci ne bi bili Turci da to odmah nisu stopirali. A naravno stetu ce da plate proizvodjaci svinja, kojih nsjvise ima u Sanetovoj i Zelenovicevoj Macvi, jer ce njihova cena da se obori za 20 do 30 odsto zbog ubacene africke kuge. Tako je to kad se politicari bave poljoprivredom i uopste biznisom dok su istovremeno vlast. E sad dal se prezivaju Nedimovic, Nikolic ili Vucic, to uopste nije vazno. Jer vazno je da ce stetu koju su oni napravili da plati drugi u ovom slucaju seljaci, koji su za vakta naprdnjacke vlasti poceli da odustaju od ovog posla, jer ih ista vlast kaznjava sto rade. Tu Srbija pogresila kad je u prolece 2012. Dopustila radikalima fa se vtate na vladst. Ovsj put u stranom pakovanju sto se pokazalo ubitacnim. A najubitacnijim sa seljake koji su na povratsk seseljevih glrdali blagonaklono.

    1. Kao u svemu odgovorna vlast, a stetu napravili otkupci, prekupci, nakupci itd. a placa seljak jer se ne vodi racuna o kvalitetu mesa nego samo o zaradi, a uvozi se sve i svasta nekvalitetno i staro meso po nekoliko godina.

      1. Samo vlast moze da napravi ovakvu stetu. Samo vlast moze da je spreci, ali nece, jer radi za mafiju. Kakvi prekupci, kakvi natkupci, kakvi bakraci. Svi ti natkupci, koje vidjamo po pijacama i na farmama pare za otkup dobijaju iz drzavnog budzeta, preko posrednika. Od ministra, a ko ministru daje instrukcije to je vec za dublju istragu.

    1. Zar je bitno kako se piše, ono što sam je pročitala i memorisala jeste da se državni sulužbenici ne ponašaju odgovorno, ne poštuju zakone, ne otkupljuju zaražene životinje od uzgajivača. Još strašnije od toga, od čega sam se naježila, jeste da farmeri skrivaju bolest životinja, što je jasna sugestija da nam uvaljuju meso zaraženih životinja. Gde je tu analiza mesa i povlačenje iz prodaje zaraženog mesa? Rade li veterinarska i sanitarna inspekcija svoj posao, uzima li uzorke, šalje laboratiriji na ispitivanje ili radi po principu koji sam videla u drakstorčiću sa medom. Kontrola je bila po principu, daj papire, uz konstataciju da taj proizvođač vrši analizu meda koji je u dragstoru zaključeno je da je sve ok. Da li je on jedan med odneo u laboratoriju, a onda dopravio onaj za maloprodaju, kako bi više zaradio, to naše inspektore ne interesuje. Ako po istom principu rade kontrolu mesa, a ne vidim zbog čega bi odtupili od ustaljenih navika, zahvaljujući njihovom profesionalnom radu ko zna šta sve mi pojedemo.

  2. Odgovorno ministarstvo poljoprivrede i nadlezne inspekcije koje nikako ne rade svoj posao jer su visoko korumpirane kao i sve inspekcije u zemlji Srbiji.

  3. Tako je profesore Radovanoviću! Bez okolišanja, uvijanja, direkt u suštinu.
    Bravo!

Ostavite komentar


Ekonomija

Naslovna strana

Naslovna strana za 30. april, 1. i 2. maj 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Biljana Lukić, novinarka

Danas su profesionalne dnevne novine kojima može da se veruje.