Agrokor izbrisan iz sudskog registra: Uspešno restrukturirana jedna od najvećih kompanija u regionu 1Foto: EPA / ANTONIO BAT

Kompanija Agrokor izbrisana je iz Sudskog registra, navodi se u pravosnažnom rešenju Trgovačkog suda u Zagrebu, čime je završen postupak vanredne uprave u Agrokoru, saopštili su iz Fortenova grupe.

Tako je uspešno, kako navode, okončan jedan od najvećih svetskih postupaka restrukturiranja kroz stečaj.
Tokom postupka vanredne uprave prezaduženi Agrokor je, iako u bankrotu, nastavio s poslovanjem, a u procesu su očuvane sve operacije i puna zaposlenost.

Kompanija je u tom trenutku na području jugoistočne Evrope zapošljavala više od 50.000 ljudi i njegova propast, zbog uticaja na hiljadu povezanih kompanija, uzrokovala bi ozbiljne negativne posledice na privredu Hrvatske i svih zemalja u regionu..

Postupak vanredne uprave u Agrokoru je započeo 10. aprila 2017, a njime je bilo obuhvaćeno ukupno 77 Agrokorovih kompanija.

Ukupan dug kompanije je u tom trenutku iznosio 56 milijardi kuna, odnos duga i dobiti iz operativnog poslovanja bio je oko 30 puta, a na računima kompanija je bilo svega šest kuna.

U saopštenju kompanije navodi se da su za samo godinu dana vanredni poverenik Fabris Peruško i njegov tim normalizovali poslovanje i završili pregovore o nagodbi poverilaca, koja je s više od 80 odsto glasova poverilaca izglasana u julu 2018, a njena punovažnost potvrđena u oktobru 2018. godine.

Najvažniji rezultat postupka vanredne uprave, uz postignutu nagodbu i očuvane poslovne operacije, bila je činjenica, kako se navodi u saopštenju, da su još tokom postupka dugovi 2.400 mikro i malih dobavljača plaćeni u potpunosti, dok su ostali poverioci namireni u proseku 60 odsto.

Sva plaćanja dobavljača i ukupan trošak stabilizacije urušenog poslovanja podmireni iz poslovanja i imovine Agrokora, bez trošenja novca poreznih obveznika Hrvatske.

„S pravom možemo biti ponosni na zaključenje jednog od najvažnijih ekonomskih procesa ikada vođenih u Hrvatskoj, s uticajem na ceo region. Proces je bio izazovan i kompleksan, opseg posla ogroman, a rokovi kratki”, rekao je Peruško, napominjući da su za tri i po godine od osnivanja Fortenova grupe, kompaniju doveli do prihoda od pet milijardi evra, zaduženosti ispod četiri puta odnosa duga i dobiti iz operativnog poslovanja te statusa jednog od najpoželjnijih poslodavaca i velikog investitora u celom regionu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari