Akcizama maskiraju dizanje cena plina

Mićović: Ranije akcize na boce za domaćinstva nisu prelazile 20 dinara po kilogramu, pre dve godine su se popele na 41 dinar dok je ta cifra od 1. februara 41,65 dinara po kilogramu. Zbog tog državnog zahvatanja su povećane i cene * Vuletić: Problem je u tome što u Srbiji industrija gotovo da i ne postoji. Zbog toga država nema odakle da puni budžet već mora da poseže za propisivanjem raznoraznih akciza
Iako se radi o istom gasu, cena TNG-a koji koriste automobili znatno niža od cene plinskih boca

Ostavite komentar


  1. Režim na čelu sa Predsednikom Nedićem ozbiljno razmišlja da uvede nov sistem vrednosti i mernih jedinica. Bezočne prevare su iscrpljene.

  2. Ovo je moguce samo u ovakvom Apsurdistanu. Pored toga sto je gas za domacinstva sve skuplji, opada mu i kvalitet. To se vidi po boji plamena, a i po tome sto boca traje neuporedivo krace nego ranije. Kad nas vec kradu na ceni, zasto ne bi i na kvalitetu gasa, kad to ionako niko ne kontrolise. Ako je cena struje socijalna kategorija, trebalo bi da svi batalimo gas za domacinsvo i predjemo na struju.

  3. Na jednoj TNG stanici plin za auto je 75 dinara, a istim plino posebno se pune boce koje imaju meru 10 kg i boca košta 1850 dinara. NIS posebmo maplaćuje 1200 dinara za zmenu boca koje ne nose njihovu oznaku a prethodno su kod njih zamenjene. Pljačka je ozakonjena 2000. godine, sada je na redu otimačina.

  4. Do pre 7-8 godina smo u kući koristili plin iz boca. To je tada bilo jeftino i brzo. Kada su Rusi "kupili"(čitaj dobili NIs) od dvojca Tadić – Koštunica gas je bio sve lošiji a sve skuplji. U troškove se mora uračunati i povećana potrošnja sredstva za pranje sudova jer su šerpe bukvalno bile crne. Ja onda kupim električni šporet klase A+ i mirna bačka. Ne nosim boce u stan , ne razmišljam o crevima ,ventilima curenju gasa.

  5. "Takođe, u međuvremenu su propisani i stroži kriterijumi kako boca treba da izgleda, kako da bude ofarbana, koje standarde mora da ispuni da bi bila bezbedna za upotrebu. " Odakle čoveku toliko prava da lupeta. Propisi su uvek postojali, nisu nista toliko strožiji od onih starih, a i ne poštuju se nista više. Po starim propisima boca za tng za domaćinstvo mora biti isključivo narandžaste boje, a ove nisove su nekim čudom plave, što je boja ne agresivnih i ne zapaljivih gasova. Stvarno ove cene naterat će one koji mogu da priušte, da kupe šporet ne A+ klase nego A++.

  6. pre neki dan sam kupio bocu olina u CG u Tivtu na INA pumpi po ceni od 12 evra kod nas je 1900 din ili 16 evra,pljacka nas drzava gde i kako stigne,najskuplji plin u EU.
    Usput izbusili su ceo Zemun uvode plin,kasne jedno 40 godina.

Ostavite komentar


Ekonomija

Naslovna strana

Naslovna strana za 30. april, 1. i 2. maj 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Srđan Gojković Gile, muzičar

Pozivam sve one koji čitaju Danas da ga podrže tako što će se učlaniti u Klub čitalaca Danasa i tako podržavati nezavisno novinarstvo.