Američka ministarka finansija: SAD i Kina razgovaraju o povećanju ekonomske saradnje i rastu globalne ekonomije 1Foto: Beta/CHINA GLOBAL TELEVISION NETWORK CORPORATION

SAD i Kina su se složile da formiraju dve ekonomske grupe posvećene rastu domaće i globalne ekonomije, kao i borbi protiv pranja novca, saopštila je američka ministarka finansija Dženet Jelen drugog dana svoje posete Kini.

Jelenova koja je započela petodnevnu posetu Kini jednom od najvećih industrijskih i izvoznih centara, do sada se u razgovorima sa visokim zvaničnicima fokusirala na ono što SAD smatraju nepoštenom kineskom trgovinskom praksom.

Saopštenje o formiranju ekonomskih grupa dolazi nakon dvodnevnih produženih sastanaka između Jelen i potpredsednika He Lifenga juče i danas.

U svom saopštenju Jelenova je istakla da su se ona i njene kineske kolege „složile da će SAD i Kina održavati intenzivnu razmenu o uravnoteženom rastu domaće i globalne ekonomije.“

„Ove razmene će olakšati diskusiju o makroekonomskim neravnotežama i nameravam da iskoristim ovu priliku da se založim za jednake uslove za američke radnike i firme“, dodala je ona.

Zvanična novinska agencija Sinhua rekla je u petak da, iako je Jelenino putovanje „dobar znak“ da dve najveće svetske ekonomije održavaju komunikaciju, „razgovor o kineskom prekomernom kapacitetu u sektoru čiste energije takođe liči na stvaranje izgovora za širenje protekcionističke politike za zaštitu američkih kompanija“.

Jelenova je ranije rekla novinarima da SAD „neće isključiti“ carine kao odgovor na kinesku visoko subvencionisanu proizvodnju zelenih energetskih proizvoda.

Subvencije kineske vlade i druga podrška politikama ohrabrile su proizvođače solarnih panela i električnih vozila u Kini da investiraju u fabrike, izgrađujući daleko više proizvodnih kapaciteta nego što domaće tržište može da apsorbuje.

Ali zapadne vlade strahuju da će taj kapacitet preplaviti njihova tržišta jeftinim izvozom, ugrožavajući radna mesta u Americi i Evropi.

SAD su uložile napore kroz zakone i izvršne naredbe predsednika da se prekinu „zavisnost“ od određenih kineskih tehnologija kako bi izgradile domaće proizvodne kapacitete.

Mnogi članovi Bele kuće i Kongresa vide te akcije kao veoma važne za očuvanje nacionalne bezbednosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari