Američka privredna komora zabrinuta zbog rangiranja Kosova u Indeksu ekonomske slobode 1foto EPA-EFE/VALDRIN XHEMAJ

Američka privredna komora na Kosovu (APK) izrazila je zabrinutost jer je u Indeksu ekonomske slobode Fondacije Heritidž za 2022. godinu, ukupan rejting Kosova ispod regionalnog proseka.

„U trenutku kada Kosovo treba da ohrabri i privuče domaće i strane investicije, nisko uvažavanje ekonomskih sloboda na Kosovu pokazuje potrebu za aktivnim pristupom državnih institucija u rešavanju pitanja koja se odnose na indikatore vladavine prava, veličinu vlade i regulatornu efikasnost, sa fokusom na imovinskim pitanjima, efikasnosti pravosuđa, integritetu vlade, poreskom opterećenju, vladinoj potrošnji, fiskalnom zdravlju, slobodi poslovanja i slobodi rada“, kaže se u saopštenju APK na Kosovu.

U saopštenju piše da su posebno zabrinuti zbog pogoršanja petogodišnjeg trenda ekonomskih sloboda, gde je Kosovo palo na dno kategorije zemalja „srednje slobode“, kao i zbog neodgovarajućeg odgovora Vlade na krizu s pandemijom.

„Stoga je Američka privredna komora na Kosovu pozvala Vladu Kosova da nastavi sa aktivnom agendom ekonomskog razvoja, hitno rešavajući indikatore sa najnižim rejtingom. Izražavajući zabrinutost zbog činjenice da mehanizmi dijaloga kao što je Nacionalni ekonomski i investicioni savet nisu uspostavljeni više od godinu dana, APK na Kosovu poziva Vladu da se uključi u aktivan javno-privatni dijalog koji, između ostalog, koristi zemlji i njenom ekonomskom napretku“, kaže se u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari