Američka vlada tužila Amazon zbog nanošenja štete potrošačima 1Foto: Shutterstock/Tada Images

Američka Federalna trgovinska komisija (FTC) u utorak je podnijela dugo očekivanu tužbu protiv kompanije Amazon zbog kršenja zakona protiv monopola i od suda zatražila da razmotri da primora onlajn prodavnicu da proda imovinu da bi se zaustavilo, kako navodi, nanošenje štete potrošačima.

Godinama se očekivalo da će tužba biti podnesena nakon višegodišnjih pritužbi da Amazon i drugi tehnološki giganti zloupotrebljavaju dominaciju u pretrazi, društvenim medijima i onlajn prodaji da bi za sebe sačuvali najunosnije aspekte interneta.

Tužba, kojoj se pridružilo 17 državnih tužilaca, podnijeta je poslije četvorogodišnje istrage i federalnih tužbi protiv Alfabetovog Gugla i Metinog Fejsbuka.

„FTC i njeni državni partneri navode da su potezi Amazona omogućili toj kompaniji da spriječi rivale i prodavce da smanje cijene, da umanji kvalitet za kupce, da previše naplaćuje prodavcima, guši inovacije i sprečava konkurente da se nadmeću sa Amazonom“, navodi se u saopštenju Federalne trgovinske komisije.

Dodaje se da je od suda zatraženo da odmah naloži Amazonu da zaustavi svoje nelegalno ponašanje. Tužba je podnijeta u federalnom sudu u Sijetlu, gdje se nalazi sjedište Amazona čije su akcije na berzi pale za 2,7 odsto, piše VOA.

Iz Amazona je saopšteno da je tužba pogrešna i da će nanijeti štetu potrošačima, tako što će dovesti do viših cijena i usporavanja isporuka.

„Praksa koju FTC dovodi u pitanje pomogla je da se podstakne konkurencija i inovacije širom maloprodajne industrije i rezultirala je većim izborom, nižim cijenama i bržoj isporuci za potrošače i veće prilike za mnoge kompanije koje prodaju svoje proizvode na Amazonu“, rekao je glavni pravni zastupnik Amazona Dejvid Zapolski.

Federalna trgovinska komisija saopštila je da Amazon, koji je osnovan 1994. godine i vrijedi više od hiljadu milijardi dolara, kažnjavao prodavce koji su nudili niže cijene od Amazonovih, tako što je potrošačima otežavao potragu za tim prodavcima na platformi kompanije.

Predsjedavajuća komisije Lina Kan rekla je da je Amazon koristio nelegalne taktike protiv kompanija koji bi mogle da dovedu u pitanje njegov monopol.

„Amazon sada zloupotrebljava taj monopol da nanese štetu potrošačima, i desetinama miliona porodica koje kupuju na njegovoj platformi i stotinama hiljada prodavaca koji koriste Amazon da bi došli do kupaca“, naglasila je Kan.

Kan je, kada je bila student prava, pisala o dominaciji Amazona u onlajn prodaji, a radila je i za odbor Predstavničkog doma koji je 2020. izdao izvještaj u kojem se tražilo obuzdavanje četiri tehnološka giganta: Amazona, Epla, Gugla i Fejsbuka.

I demokrate i republikanci saglasni su da je potrebno preduzeti mjere protiv velikih tehnoloških kompanija. Tokom Trampove administracije, Sekretarijat za pravosuđe pokrenuo je istragu o Guglu, Fejsbuku, Eplu i Amazonu.

Sekretarijat za pravosuđe je dva puta tužio Gugl – jednom za vrijeme Donalda Trampa zbog praksi povezanih sa pretragom i drugi put za vrijeme aktuelne administracije, zbog načina reklamiranja. FTC je tužila Fejsbuk tokom Trampove administracije, što je ostalo na snazi i za vrijeme Bajdenove.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari