Aprilska "rekordna" plata manja od prošlogodišnje

* Realna plata u aprilu bila je za 3,1 odsto manja od prosečne plate isplaćene u istom mesecu prošle godine * Prosečna zarada je probila granicu od 400 evra u aprilu, ali 2016, a ne 2017. godine * U četvrtom mesecu u godini plate uvek znatno rastu, jer poslodavci unapred isplaćuju deo majske plate, da bi radnici mogli da proslave 1. maj. Zato u maju plate redovno padaju, što se i sada očekuje
Vest o "istorijskih" 400 evra prosečne zarade u prošlom mesecu znači da je kupovna moć građana - oslabila

Ostavite komentar


  1. Ja sam viša medicinska sestra u našem zdravstvu i nedostaje mi samo dvadesetak i kusur hiljada do prosečne plate od 49.635 dinara.

  2. Naaajtačniji pokazatelj visine plate je ,šta se može kupiti sada,i šta se kupovalo ranije.Za istu robu danas se daje više novca nego što smo davali prošle godine,a ovi statistički pokazatelji koje nam servira vlada su samo za zamajavanje naroda.Ne znam ko iole normalan veruje u te zvanične pokazatelje.

  3. Ono što u našoj vrloj vladi izgleda ne znaju je razlika između nominalnog i realnog dohotka, odnosno zarade. Možda plata nominalno i naraste (sa nekih 20.000 dinara na 20200 dinara), ali za to vreme dođe i do porasta cena hrane, goriva, ogreva, komunalnih usluga, tako da tih nominalnih 200 dinara mesečno povećanja pojede rast cena, tako da realno ne samo da zarada nije povećana, već je u istom periodu i umanjena zbog prethodno navedenog rasta cena.

Ostavite komentar


Ekonomija

Veliki broj falsifikovanih proizvoda na tržištu: Kako da ih prepoznate? 10

Veliki broj falsifikovanih proizvoda na tržištu: Kako da ih prepoznate?

Sa prazničnim periodom povećava se i potrošnja, čak i za 40 odsto. Nakon poslednjeg otkrića falsifikovanih proizvoda, potrošači će osim o cenama morati da vode računa i o kvalitetu namirnica. Marko Dragić iz Nacionalne organzacije potrošača rekao je za RTS da se može očekivati da je na tržištu u Srbiji veliki broj falsifikovanih proizvoda i da građani koji su ih uočili mogu da ih prijave tržišnoj i poreskoj inspekciji.

Naslovna strana

Naslovna strana za 29. april 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Ana Ćurčin, muzičarka

Danas predstavlja pokušaj objektivnosti i relavantnosti prema nekakvoj istini koja bi trebalo da bude jedna vodilja kada je žurnalistika u pitanju.