Avia Prime: U Beogradu završena konverzija putničkog aviona boing "767-300" u teretni, prva u Evropi 1Foto: EPA-EFE/ VALDA KALNINA (Ilustracija)

Grupacija za održavanje vazduhoplova u Evropi „Avia Prime“ je saopštila da je danas u Beogradu završila konverziju putničkog aviona boing „767-300“ u teretni, prvu u Evropi.

Ta prva konverzija širokotrupnog aviona tog tipa je obavljena u proizvodnim pogonima Jat Tehnike u Beogradu, u saradnji sa Izraelskom avio-industrijom, u Tehnikinom hangaru broj 2 koji, sa preko 9,000 kvadratnih metara, predstavlja jedno od najvećih postrojenja te vrste u ovom delu sveta, piše u saopštenju.

Prvi konvertovani avion registracionih oznaka 9H-CAC poleteo je danas u 16.00 sati sa beogradskog aerodroma u pravcu La Valete, glavnog grada Malte.

Predat je novom vlasniku i naručiocu projekta, „Challenge Groupu“, globalnom lideru u teretnom avio-saobraćaju, koji, po rečima njegovog izvršnog direktora, Džošija Šukruna, planira da do 2026. godine utrostruči svoju flotu inkorporirajući i efikasni avion Boeing 777, piše u saopštenju.

Pjotr Kačor, glavni izvršni direktor firmi Avia Prime i JAT Tehnika je izjavio da je danas „smela vizija koja je nastala pre 6 godina postala stvarnost“.

„Dugo smo se spremali za ovo prolazeći najzahtevnije kontrole vazduhoplovnih vlasti i ponosni smo na novu tehnologiju i znanje koji su prvi put primenjeni u Beogradu“, rekao je on.

On je istakao da je to „početak novog poglavlja u istoriji firme Avia Prime i evropske avijacije, koje će učvrstiti našu poziciju kao glavnog evropskog dobavljača za konverziju širokotrupnih aviona tipa Boing i Erbas“.

Avion koji je danas isporučen je prvi u nizu širokotrupnih letelica koje će se konvertovati u novom evropskom centru za ovu namenu u Srbiji, a radovi na narednom boingu 767-300, već su u punom jeku, piše u saopštenju.

Kačor je rekao da uz višedecenijsku stručnost i najnaprednije tehnologije u industriji po kompetitivnim cenama, Avia Prime „predvodi sve više projekata koji doprinose zelenijoj i održivijoj budućnosti u avijaciji“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari