Zoran Babić, šef poslaničkog kluba Srpske napredne stranke, rekao je juče da je do 1. septembra primao nadoknadu u Saobraćajnom preduzeću „Lasta“, a da je tada podneo ostavku na funkciju predsednika Nadzornog odbora, u skladu sa politikom SNS-a.

On je na taj način odgovorio na pitanje Borislava Stefanovića, poslanika DS-a, koga je interesovalo da li Babić i pored podnete ostavke i dalje prima platu u Lasti, koja se za menadžment kreće od 150.000 do 300.000 dinara, dok plate radnicima kasne dva meseca.

Stefanović je u okviru poslaničkih pitanja na sednici skupštine zatražio i da se provere navodi sindikata tog preduzeća da menadžment Laste ima preko 300 vozila na stalnom raspolaganju bez ikakve kontrole.

– Ostaću u prijateljskim odnosima sa sindikatima, zaposlenima i rukovodstvom Laste. I dalje ću pomagati koliko to mogu – rekao je Babić i dodao da je Lasta, kada je imenovan za predsednika Nadzornog odbora, dugovala 58 miliona evra, ali je posle 14 meseci dug smanjen za 9,8 miliona evra. Za 14 meseci broj službenih automobila sa 130, odlukom Nadzornog odbora, smanjen je na četrdeset.

Babić je naveo i da su plate devet izvršnih direktora iznosile 380.000, ali da su njegovim dolaskom one smanjene na 160.000 i da je broj izvršnih direktora smanjen na šest.

– Stvari koje su tamo rađene istražiće pravosudni organi. Ja neću ni braniti, ni optuživati – rekao je Babić i dodao da radnici Laste primaju platu sa deset dana zakašnjenja i da je to raritet u Srbiji. On je naveo i da je za dokapitalizaciju Laste zainteresovano pet stranih kompanija.

Borislav Stefanović je ukazao u okviru poslaničkih pitanja i da su na sednici Nadzornog odbora Krušika iz Valjeva predstavljeni podaci o poslovanju koji ne potvrđuju informacije koje je izneo ministar odbrane Bratislav Gašić.

– Realizacija za prvih osam meseci iznosila je oko 632 miliona, u 2013. za prvih osam meseci oko 675, što znači da je samo za prvih osam meseci ove godine manja za šest odsto u odnosu na isti period. Izvoz je manji za 16 odsto nego prošle godine, dok su ukupni prihodi za sedam odsto manji, a ne 2,53 puta veći kao što kaže vladajuća većina – rekao je Stefanović i dodao da je u prvih osam meseci ostvaren gubitak od 316 miliona, a u istom periodu 2013. godine 492 miliona dinara.

– Ovi podaci apsolutno demantuju Bratislava Gašića i Zorana Babića… – rekao je Stefanović i dodao da Krušik isplaćuje minimalne zarade, a da preživljava i opstaje od pozajmica.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari