Bankrot najveće kineske građevinske kompanije 1EPA-EFE/ALEX PLAVEVSKI

kineski građevinski gigant Kantri garden (Country Garden) nije uspeo do ponoći po njujorškom vremenu da isplati tranšu od 15 miliona dolara duga po osnovu obveznica stranim investitorima.

Pošto je istekao rok od 30 dana od kada su dospele obveznice, a kompanija nie izmirila dug to znači da nije u stanju da izmiruje obaveze, odnosno da je bankrotirala.

Najveća kineska kompanija u sektoru nekretnina duguje stranim investitorima 11 milijardi dolara.

Ova kompanija je već propustila rokove za plaćanje rata, mada kod tih isplata tek treba da prođe grejs period od 30 dana nakon koga se proglašava da kompanija nije u stanju da izmiri obaveze prema poveriocima.

Proglašavanje bankrota znači da poveriocu mogu da stupe u pregovore sa kompanijom o restrukturiranju kako bi kompanija eventualno došla u stanje da vrati dugove.

Još juče je kompanija saopštila da verovatno neće moći da isplati poverioce.

Veliki broj kineskih kompanija iz sektora nekretnina je propao nakon problema sa likvidnošću u 2021. godini.

I druga po veličini rgađevinska kompanija Kina Evergrande takođe nije u stanju da izmiri obaveze i nalazi se u centru dužničke krize građavinskog sektora Kine.

Vrednost akcija Kantri gardena je od početka godine izgubila 70 odsto.

Nosioci obveznica ove kompamije, kako prenosi Rojters, su spremni na određene gubitke, ali se nadaju da će restrukturiranje kompanije biti brže i efikasnije nego u slučaju Evergrande.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari