Ministar ekonomije i regionalnog razvoja Nebojša Ćirić i trgovinski predstavnik Ruske Federacije u Republici Srbiji Jevgenij Kudinov potpisali su juče u Beogradu Protokol između Vlade Republike Srbije i Vlade Ruske Federacije o izuzecima iz režima slobodne trgovine i pravilima o određivanju zemlje porekla robe uz Sporazum o slobodnoj trgovini iz 2000. godine, saopštilo je Ministarstvo ekonomije i regionalnog razvoja Republike Srbije.


Ovim protokolom liberalizacija međusobne trgovine proširena je i na izvoz iz Srbije u Rusiju sledećih proizvoda: tepiha i podnih pokrivača, nameštaja, registar kasa, monitora i projektora, televizijskih prijemnika, skroba i glukoznog sirupa. Na ovaj način je, navodi se u saopštenju, liberalizovano oko 99 odsto trgovine sa Ruskom Federacijom. Carina će se i ubuduće plaćati na: meso i jestive otpatke od živine, pojedine pozicije sira, šećer, penušavo vino, nedenaturisan etil-alkohol, cigarete, predivo od pamuka, tkanine od pamuka, pojedine pozicije kompresora, traktore, putničke automobile i motorna vozila.

Ukupna robna razmena između Rusije i Srbije tokom 2010. godine iznosila je 2,6919 milijardi dolara, navodi se u saopštenju. Izvoz iz Srbije u Rusiju porastao je za 53 odsto i iznosio je 534,7 miliona dolara, a uvoz iz Rusije u Srbiju porastao je za 9,5 odsto i iznosio je 2,1572 milijarde dolara. Tokom prvih pet meseci 2011. godine robna razmena između dve zemlje je povećana za 40,2 odsto i vredela je 1,3568 milijarde dolara. Izvoz iz Srbije porastao je 64,3 odsto u odnosu na isti period prošle godine i vredeo je 280 miliona dolara, a uvoz iz Rusije povećan je za 35,1 odsto i vredeo je 1,0768 milijardu dolara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari