Mlađan Dinkić, ministar finansija i privrede najavio je juče u razgovoru sa skupštinskim izveštačima da će u naredne dve nedelje biti održan sastanak koalicionih partnera na kojem će se napraviti plan ušteda kojima bi se smanjio deficit a plate u javnom sektoru izjednačile sa zaradama u privatnim firmama. Ipak, nije precizirao da li se može očekivati zamrzavanje plata i penzija.


– Moramo da sednemo, iznesemo svoje planove, imaćemo neku vrstu usaglašavanja i nakon toga izaći ćemo sa jedinstvenim predlozima – napomenuo je Dinkić i dodao da to znači smanjivanje rashoda, jer se ne može cediti suva drenovina ili povećavati porezi.

Dinkić je ukazao da treba da se razmotri odnos plata u javnom i privatnom sektoru na šta ukazuje Fisklani savet i Međunarodni monetarni Fond. „Moj predlog je da vežemo sudbinu zaposlenih u javnom sektoru za sudbinu zaposlenih u privatnom“, objasnio je Dinkić i dodao da je u privatnom sektoru zaposleno 1,7 miliona ljudi, a u javnom 500.000. Na pitanje da li će biti otpuštanja u javnom sektoru, Dinkić je rekao da će ostati bez nekih privilegija, a da li će biti gubitka posla, zavisi od slučaja do slučaja. Po njegovim rečima, rešenje za javna preduzeća mogu biti privatizacija, dugoročan zakup i dokapitalizacija, a ukazao je da ogroman otpor privatizaciji pružaju „društveni direktori“.

Poslanik Partije ujedinjenih penzionera Srbije Momo Čolaković usprotivio se ideji zamrzavanja plata i penzija, pozivajući se na izjavu premijera Srbije Ivice Dačića, na proslavi godišnjice sindikata, da se to neće učiniti. Čolaković je novinarima rekao da postoje drugi segmenti budžeta gde se može štedeti a da se to ne može tražiti od najsiromašnijih i socijalno ugroženih grupa stanovništva. Čolaković je rekao da je predsednik PUPS-a Jovan Krkobabić o toj temi govorio i sa predstavnicima Međunarodnog monetarnog fonda i da je i kod njih naišao na razumevanje da neće doći do zamrzavanja plata i penzija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari