Iako je kanadska rudarska kompanija Rio Tinto odustala od koncesije koju joj je Vlada Srbije dodelila za istraživanje ležišta rude bor u basenu Jaran dol, u neposrednoj blizini Ibarskih rudnika, za aktiviranje te lokacije zainteresovana je, takođe kanadska, firma Erin Venčers.

Oni već pripremaju dokumentaciju potrebnu za dodelu koncesije za istraživanje i eksploataciju nalazišta u kome se, po procenama kriju zalihe od sedam do 15 miliona tona te rude. Erin Vinčers već je u kontaktu sa Javnim preduzećem za podzemnu eksploataciju uglja Resavica, koje okuplja sve ugljenokope u Srbiji, a o opticaju je predlog o formiranju zajedničke firme za eksploataciju rude bor.

– Iako JPPEU nije nadležna za vađenje rude bor, Erin Venčers je video mogućnost saradnje sa nama, pre svega zbog infrastrukture koju Ibarski rudnici imaju na tom području i koja bi mogla da se iskoristi i kod otvaranja nove jame. Za nas bi taj posao bio posebno zanimljiv, jer se ugljenokop Jaran dol nalazi pred zatvaranjem i to bi bila prilika da rudari dođu do novog posla. Važno je i to što se deo ležišta naslanja na taj rudnik, pa mu je relativno brzo moguće prići i iz te jame. S druge strane, reč je i o ozbiljnoj razvojnoj šansi za celu oblast Raške, jer se vrednost tih zaliha rude procenjuje na najmanje milijardu evra – kaže za Danas Zlatko Dragosavljević, generalni direktor JPPEU Resavica i podseća da je kompanija Erin Venčers još devedesetih godina istraživala to nalazište, ali da se iz posla povukla nakon uvođenja sankcija Srbiji.

Erin Venčers, iako zainteresovan za poslove u Srbiji, juče je najavio pokretanje postupka pred Spoljnotrgovinskom arbitražom PKS za nadoknadu štete od 15 miliona dolara, koja je nastala zbog nemogućnosti da završi istraživanja ležišta rude bor u basenu Jaran dol. Kako Danas nezvanično saznaje, reč je izgleda pre o potezu kojim bi trebalo da menadžment te firme pred svojim akcionarima opravda ulaganja iz 90-ih, nego o stvarnoj nameri da se naplati šteta. U prilog tome ide i podatak da je prilikom raspisivanja tendera za dodelu koncesija za to istraživanje, pre nekoliko godina, učestvovao i Erin i pri tom potpisao izjave da nema neizmirenih potraživanja prema naručiocu posla, odnosno državi Srbiji. U svakom slučaju, srpske vlasti računaju na partnerstvo sa tom relativno malom kompanijom. Ipak, mnogo više od otvaranja ležišta u Raškoj, očekuje se od kompanije Rio Tinto, koja je zadržala koncesiju za istraživanje zaliha rude bor u okolini Loznice.

– Prema proceni te kompanije, na lokaciji ležišta Jadar na dubini od 300 do 600 metara nalazi se oko 220 miliona tona rude bora i litijuma, od kojih se proizvodi borna kiselina i litijum u prahu. Te sirovine najširu primenu imaju u hemijskoj i elektronskoj industriji. Procedura za dodelu koncesija za dalja istraživanja je u toku, kao i izrada fizbiliti studije, a otvaranje rudnika planirano je za 2014. i 2015. godinu. Ono što je najvažnije, jeste da je reč o stabilnom partneru, jer je Rio Tinto druga po veličini rudarska kompanija u svetu, pa finansiranja ovog posla ni jednog trenutka ne bi bilo dovedeno u pitanje – rekao je za Danas Dejan Rajković, pomoćnik u Ministarstvu rudarstva i energetike.

 

Traže se dozvole

U Erin Venčersu tvrde da su ležišta kapaciteta sedam miliona tona borne rude sa 39 odsto boroksida potvrđena, a da još nisu istražene „žice“ koje se pružaju ka istoku i jugu, gde se pretpostavlja da leži još toliko rude. Iako u Ministarstvu rudarstva i energetike nismo dobili potvrdu, u toj kompaniji tvrde da je procedura dobijanja koncesije za istraživanje i kasnije eksploataciju pokrenuta i da se dozvole traže za basen Jaran dol i nalazište Piskanja. Kao prednost lokacije, navode da postoji dobar put, pruga, rudarska infrastruktura i vrlo iskusni radnici.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari