Zakon o privremenim ograničenjima prava lica na obavljanje privredne delatnosti stvoriće sigurniji privredni ambijent u Srbiji i razdvojiće „žito od kukolja“, zaključeno je na javnoj raspravi koja je o nacrtu tog zakona održana u Privrednoj komori Srbije. Zakon će, između ostalog, utvrditi uslove na osnovu kojih će pravna i fizička lica koja imaju teškoće u poslovanju ili su im izrečene krivične ili upravne sankcije biti sprečena da osnivaju nove firme ili da nastave sa radom.

 Predviđeno je i uspostavljanje elektronskog registra, „crne liste“ na kojoj će biti objedinjeni elektronski podaci iz Narodne banke Srbije o blokadi računa dužoj od 120 dana, APR-a, kao i iz kaznene evidencije MUP-a, Ministarstva pravde i sudova i drugih državnih organa. Na osnovu toga, APR će moći da na efikasan način proveri podatke o fizičkim i pravnim licima koja podnesu zahtev za osnivanje novog preduzeća i da odbije registraciju ukoliko su lica upisana u taj registar.

Po oceni privrednika, ovaj je zakon trebalo doneti mnogo ranije, jer on stvara institucionalni okvir za unapređenje privrednog ambijenta i sprečava širenje začaranog kruga dužničko-poverilačkih odnosa i zloupotreba u postupku registracije, saglasni su učesnici u raspravi. Istaknuto je da će zakon imati i preventivnu ulogu i podsticati privrednike da izvršavaju svoje obaveze na vreme, jer će posledice privremenog ograničenja prava uzrokovati lošiji poslovni rejting tih lica.

Ministar privrede Srbije Željko Sertić kazao je da je Srbija zemlja gde se lako otvaraju preduzeća, precizirajući da je za otvaranje društva sa ograničenom odgovornošću potrebno 100 dinara, dok je u Austriji za to potrebno oko 25.000 evra.

– Srbija nema vremena za čekanje i zato je važno da ovaj zakon koji je veoma bitan i rađen na osnovu najbolje evropske prakse implementira odmah. Njegov cilj nije da ugrožava bilo koga, već da ukloni negativne trendove i da podrži one koji legalno rade – naglasio je Sertić.

Direktor Agencije za privredne registre Zvonko Obradović ukazao je na podatak da od oko 335.000 registrovanih privrednih subjekata u Srbiji, njih oko 15 odsto ili 20.000 ima problema sa poslovanjem, i da je od oko 14.000 obrisanih privrednih društava samo 500 podnelo žalbu, što ukazuje da je 97 odsto onih koji su obrisani računalo na to.

Javna rasprava o Nacrtu zakona o privremenom ograničavanju prava počela je 28. novembra i trajaće do 17. decembra 2014, a izradu novog zakonskog rešenja i formiranje registra pomogla je vlada Kraljevine Norveške kroz projekat „Uspostavljanje i implementacije registra diskvalifikovanih lica“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari