Poslovodsvo Grupe Zastava vozila ponovo je juče, saznaje naš list, sa nadležnoima u Vladi Srbije razgovaralo o statusu preduzeća iz korpusa te kompanije, pre svega onih za proizvodnju kamiona, specijalnih automobila i priključnih vozila.

MenadžmentZastave nastoji da od stečaja, koji je najavio ministar privrede Željko Seftić, spasi Zastavu kamione, Zastavu Specijalne automobile u Somboru, te proizvođača priključnih vozila Zastavu INPRO, odnosno fabrike koje imamu potencijalne kupce i investitore.

Otuda su čelnici Zastave juče sa predstavnicima ministarstava privrede i odbrane razgovarali o najavljenoj proizvodnji neborbenih vojnih vozila u Zastavi kamionima za potrebe Vojske Srbije, kao i rešavanju vlasničkog statusa pogona „Sivi dom“, koji je, 2010, zakupila Zastava INPRO i u njemu, nakon dolaska Fijata, nastavila proizvodnju auto prikolica.

Zastavi INPRO je dobijanje vlasništva nad Sivim domom neophodno, jer je najveći evropski proizvođač priključnih vozila, francuska kompanija Trigano, najozbiljnije zainteresovan za privatizaciju te kragujevačke fabrike. Nevolja je, međutim, što Francuzi osim pokretne, ne mogu da kupe i nepokretnu imovinu Zastave INPRO, pošto se „Sivi dom“, uprkos svim dosadašnjim zaključcima Vlade o promeni vlasnika, i dalje vodi na Zastavu oružje.

Za Zastavu specijalne automobile zainteresovani su grčka firma Spajder, koja u zakupljenim pogonima somborske fabrike već proizvodi kontejnere za održavanje javne higijene, a odskora, prema nezvaničnim informacijama, i austrijska kompanija Magna Štajer koja je svojevremeno, sa ruskim oligarhom Olegom Deripaskom, pokušavala da preuzme ZastavinuFabriku automobila, ali je Fijat, na kraju, imao bolju ponudu.

Stečaj čeka Holding

Stečajni postupak u Grupi Zastava izvesno će biti pokrenut u Holdingu, kao matičnoj firmi, zatim nekadašnjoj Fabrici automobila, čiju je gotovo kompletnu imovinu preuzeo Fijat i čije će lokacije u Korman polju da pripadnu gradu, zatim Zastava rezervnim delovima i Zastava hortikulturi.

Ostaje da se kako će fabrike Grupe Zastava vozila koje imaju potencijalne kupce i investitore biti izuzete iz stečaja, pošto se pokretanje tog postupka, prema važećim zakonskim nomama, odnosi na celu kompaniju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari