Broj domaćih turista u EU se udvostručio, stranih čak šest puta više 1Foto: EPA-EFE/MASSIMO PERCOSSI

Pandemija je od svih sektora u prvom naletu najviše pogodila turizam, ali se on baš kao i u našoj zemlji polako oporavlja od prošle, a naročito od ove godine i širom Evropske unije.

Kombinovani podaci za prvi kvartal 2022, koje je danas objavio Eurostat, pokazuju da broj turista raste u odnosu na isti period prošle godine – domaći dolasci su se više nego udvostručili, a međunarodni povećani su čak šest puta.

“Koliko god da su ovo dobri znaci, rezultati su i dalje ispod prethodno registrovanih nivoa”, navode na Eurostatu.

U poređenju sa 2019, pre pandemije, dolasci domaćih turista su smanjeni za 21 odsto, a međunarodnih za 42 odsto.

U poređenju sa 2019, kombinovane brojke za jul i avgust za 2021. pale su za 45 odsto za međunarodne dolaske, ali su porasle za četiri odsto kada se radi o dolascima domaćih.

Najveći pad je i dalje kod hotela i sličnog smeštaja, od 22 odsto i smeštaja za odmor i kraći boravak, gde je pad 13 odsto.

Odmor u kampovima, rekreativnim vozilima i prikolicama takođe su pali, ali za svega četiri odsto.

“Prvo zatvaranje u proleće 2020. gotovo da je potpuno ugasilo turizam. Delimičan oporavak broja dolazaka u turističke smeštajne kapacitete tokom leta 2020. podstaknut je bio domaćom tražnjom, pri čemu su se mnogi ljudi odlučili da na odmor ne odu, već ostanu u svojim zemljama”, ističe se u analizi Eurostata.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari