Cene gasa u Evropi skočile za 8,8 procenata 1Gasovod Severni tok 2. ilustracije Foto: EPA-EFE/ CLEMENS BILAN

Cene gasa u Evropi od ponedeljka ponovo rastu, a razlog je sumnjičavost trgovaca da će Rusija biti spremna da poveća izvoz, pretnje Belorusije da će zavrtanje slavine na gasovodu biti njen odgovor na sankcije Zapada, ali i odluka Nemačke da odloži dogovor oko Severnog toka 2.

Cena danas je skočila za gotovo devet procenata, pa sada megavat-sat košta 81,6 evra.

Problem je i nedostatak cevovoda kroz koje bi Gasporm isporučio dodatne količine, poručuje Moskva, pa su zato beloruske pretnje vrlo ozbiljne, jer preko te zemlje dolaze velike količine ovog energenta. Putin je za vikend rekao kako bi u slučaju da Minsk zaustavi protok gasa ka Evropi, takav potez narušio prijateljske odnose s Moskvom i da će o tome razgovarati s beloruskim kolegom Aleksandrom Lukašenkom.

Deo evroparlamentaraca optužuje Rusiju da podstiče gasnu krizu kako bi povec´ala pritisak na regulatore u Evropi da ubrzaju odobrenje Severnog toka 2, što je kako iz Gasporma poručuju, neophodno da bi se dopremilo više gasa. Na to i CNN ukazuje, s obzirom na to da se skok cena poklopio s odlukom Nemačke da odloži proces sertifikacije spornog gasovoda.

Problem sa Severnim tokom 2 je u tome što je on dizajniran da zaobiđe tranzitne zemlje, posebno Ukrajinu, koja ima istoriju sukoba oko cena gasa sa Moskvom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari