Objavljene nove cene goriva koje će važiti do petka 24. novembra 1foto (BETAPHOTO/DRAGAN GOJIĆ)

Objavljene su nove cene goriva koje će važiti do petka, 24. novembra.

Litar evrodizela će danas od 15 sati do sledećeg petka u isto vreme koštati maksimalno 204 dinara za litar, a cena benzina evropremijum BMB biće 180 za litar.

Cene goriva prethodne sedmice

Prethodne nedelje evrodizel je koštao 207 dinara za litar, a benzin evropremijum BMB koštao je 180 dinara za litar.

Ovo znači da je evrodizel pojeftinio za tri dinara po litru, a da benzin košta isto.

Podsećamo, da bi se suzbili negativni efekti svetske energetske kirze nadležni u Srbiji ograničavaju maksimalnu cenu goriva na benzinskim pumpama kada je reč o evrodizelu i benzinu evropremijum BMB.

Ono što vozače veoma zbunjuje je činjenica da sniženje cene nafte na svetskim berzama istovremeno ne znači da će se korigovati cena goriva na benzinskim pumpama u Srbiji.

Do nižih maloprodajnih cena goriva može doći samo u slučaju pada cena na referentnoj regionalnoj berzi prema kojima se formira cena benzima i dizela za vozače na pumpama u našoj zemlji.

Na ovaj način, cene goriva u Srbiji se praktično ”naduvavaju” jer se ne formiraju na osnovu cene sirove nafte već su parametar cene kotacija (poslednjih cena po kojima se trguje) naftnih derivata na berzi u Đenovi u luci Lavera.

Na cene derivata koji se nude u Đenovi dodaju se i troškovi transporta, za benzin 45 dolara po toni, a za evrodizel 64 dolara po toni, zatim kurs dolara prema dinaru.

Objavljene nove cene goriva koje će važiti do petka 24. novembra 2
Foto: Shutterstock/Manuel Milan

To sve u značajnoj meri povećava cenu benzina u Srbiji koji je zbog toga skuplji nego u primera radi u Mađarskoj gde se cena zasniva na ceni sirove nafte na berzama.

Vlast u Srbiji je svojevremeno ovakav način određivanja maloprodajnih cena goriva obrazložila time “da naftnim kompanijama koje posluju u našoj zemlji u kriznim uslovima kada se ograničava maksimalna cena benzina i dizela treba omogućiti da ostvare profit”.

Stručna javnost naglašava da na visoku cenu goriva u Srbiji utiču i velika državna zahvatanja kroz akcize i druge dažbine jer s obzirom da su aktivnosti industrije na niskom nivou oporezivanje predstavlja faktički jedini siguran način za popunjavanje budžeta.

Generalni sekretar Udruženja naftnih kompanija Srbije Tomislav Mićović kaže za Danas da maloprodajne cene benzina i dizela, direktno zavise od veleprodajnih cena, a na njih ne utiče samo i isključivo cena sirove nafte.

– U određivanju veleprodajnih cena derivata nafte, pored cene sirove nafte, od velikog je značaja i niz drugih faktora, kao što su referentne kotacije derivata nafte, kurs dinara u odnosu na dolar, transportni troškovi, troškovi osiguranja, međunarodna situacija i drugo“, poručuje Mićović.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari