"Cene u Crnoj Gori nisu svuda visoke": Sagovornici Danasa o Abazovićevoj izjavi da su cene na primorju kao na Azurnoj obali 1Budva Foto: Pixabay/Linn17

Cene u Crnoj Gori nisu svuda visoke, ocenjuju sagovornici Danasa, komentarišući izjavu premijera Crne Gore Dritana Abazovića da su „na primorju cene kao na Azurnoj obali“.

Direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija Srbije (JUTA) Aleksandar Seničić objašnjava da nisu cene svuda takve, već da je uzet primer sa pojedinih plaža i pojedinih mesta na kojima su bili ruski i ukrajinski turisti koji su, kako on kaže, „daleko platežniji od okruženja i onoga što mi možemo da platimo“.

„Nisu se prilagodili novim okolnostima, jer nema tih turista ove godine. Na ‘redovnim’ destinacijama cene nisu toliko drastično porasle, imate plaža gde možete da ostavite peškir i niste u obavezi da uzmete ležaljku, kao i one na kojima komplet ležaljke i suncobrana košta deset evra. Prošle godine je veliki broj ljudi letovao u Crnoj Gori zbog ukinutih kovid protokola. Ove godine su očekivali da će biti dobra, jaka sezona, veliki broj ruskih, ukrajinskih, beloruskih turista, a njih nema. Nisu se na vreme opredelili da kampanju za Crnu Goru sprovedu u okruženju, ne samo u Srbiji već i u ostalim okolnim zemljama, i po mom mišljenju to je glavni razlog zašto nemaju dovoljno turista…“, objašnjava Seničić.

Vlasnik turističke agencije „Belvi travel“ Milan Lainović mišljenja je da su u Crnoj Gori procenili da će imati mogućnost da prodaju po tako visokim cenama, pa tako i rade, a da je sve individualna stvar.

„Što se tiče naših putnika koji putuju u Crnu Goru i borave u hotelima, mi tu nemamo žalbi i cene smeštaja nisu povećane, ali to zavisi od grada jer su u svakom mestu drugačije cene. Po meni, ovo je rezultat čiste ekonomske isplativosti – tamo će biti kratka sezona, zbog toga su i podigli cene, što je njihov premijer i rekao. Mislim da rade pogrešnu stvar, ali vreme će pokazati da li je to ispravno ili ne“, ističe Lainović.

Ekonomista Andrej Nedović kaže za Danas da cene nisu baš kao na Azurnoj obali, kako je rekao premijer Abazović.

„Naravno, u nekim delovima primorja, u luksuznim rizortima i elitnijim mestima, cene su više, ali postoje delovi gde su cene pristupačne. U odnosu na prethodnu godinu cene zaista jesu više, ali je to u skladu sa ekonomskom situacijom, naročito zbog inflacije. U odnosu na Hrvatsku Crna Gora je jeftinija, nešto su niže cene i u odnosu na Albaniju, a kada se uporede sa Grčkom otprilike smo na istom nivou“, objašnjava Nedović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari