Centralna banka SAD i dalje predviđa tri smanjenja kamatne stope ove godine uprkos inflaciji 1Foto: antstang / Shutterstock.com

Centralna banka SAD ukazala je danas da se i dalje drži očekivanja da će tri puta tokom ove godine smanjivati ključnu kamatnu stopu uprkos znacima da inflacija ostaje iznenađujuće visoka, ali je predvidela da će to činiti ređe tokom 2025. godine i blago je povećala svoja inflatorna predviđanja.

Pošto su završili današnji sastanak, zvaničnici Federalnih rezervi su saopštili da peti uzastopni put ne menjaju kamatnu stopu.
U novoj kvartalnoj projekciji, oni predviđaju da će snažniji rast ali i tvrdoglava inflacija opstajati i ove i sledeće godine, i da će kao rezultat svega toga kamatne stope morati da ostanu malo više na duže vreme.

Prema njihovim rečima, naredne godine biće tri a ne četiri smanjenja kamatne stope, kako su predvideli prošlog decembra.

Federalne rezerve predviđaju da će bazna inflacija, koja ne uključuje hranu i energente, i dalje iznositi 2,6 odsto do kraja 2024. godine – što je više od prognoziranih 2,4 odsto.

U januaru ove godine, bazna inflacija iznosila je 2,8 odsto.

Generalno, Federalne rezreve ukazuju na to da donosioci odluka očekuju da će američka ekonomija nastaviti da se kreće putem jedne neuobičajene kombinacije: zdravog radnog tržišta i ekonomije u tandemu sa inflacijom koja nastavlja da se „hladi“, samo postepenije nego što su oni počekivali pre tri meseca.

AP ocenjuje da bi smanjenje kamatne stope vremenom moglo dovesti do smanjenih troškova za kupovinu kuća i automobiila, kupovinu preko kreditnih kartica i poslovne kredite. To bi takođe moglo da unapredi šanse predsednika SAD Džozefa Bajdena da osvoji drugi predsednički mandat.

Bajdenov sadašnji mandat opterećen je rasprostranjenim nezadovoljstvom javnosti zbog visokih cena, i njemu bi pomogao pozitivan ekonomski impuls koji bi potekao od nižih troškova za dobijanje kredita.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari