Čile planira da nacionalizuje nove rudnike litijuma 1EPA/ARIEL MARINKOVIC

Akcije kompanije Litijum Čile izgubile su danas 11 odsto vrednosti nakon što je predsednik Čilea Gabrijel Borić saopštio da njegova vlada planira da uzme vićinski paket akcija u svim novim litijumskim projektima.

Predsednik Čilea, kako prenosi Wall street journal, je obećao da postojeći projekti neće biti dirani, ali da će državna rudarska kompanija Kodelko, održati razgovore sa proizvođačima litijuma kako bi obezbedili državni udeo u njima pre nego što ugovori isteknu.

Kompanija Čile Litijum, listirana na berzi u Torontu, koja ima nekoliko litijumskih porjekata u Čileu, pozdravila je odluku vlade da ne raskida postojeće ugovore, kao i da će razvoj imati pozitivne efekte na njihov biznis.

„Predložena inicijativa predsednika Borića da unapredi domaću ekonomiju unapređujući industriju litijuma ulaskom države će kreirati transparentan način da privatne kompanije razviju svoje projekte“, saopštio je Litijum Čile.
Investitori nisu bili tako optimistični na početku današnjeg trgovanja pošto su akcije ove kompanije pale za 11 odsto.
Litijum Čile u ovoj zemlji ima 111.978 hektara zemljišta koje sadrži litijum, a od maja kreću sa eksploatacijom Ljamara projekta. Ova kompanija ima i 20.800 hektara u Argentini.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari