Ministarstvo energetike će broj dozvola potrebnih za izgradnju postrojenja koja koriste obnovljive izvore energije smanjiti sa sadašnjih 27 na pet, šest i investitorima obezbediti svu neophodnu dokumentaciju. Udeo obnovljivih izvora energije u energetskom bilansu Srbije je između tri i sedam odsto, ne računajući velike hidroelektrane, a do 2020. će biti 27 odsto. Kao razlog zašto se obnovljivi izvori ne koriste više u Srbiji vidim birokratsku proceduru i tihi otpor javnih preduzeća i političkih elita.

Stav ove vlade je da takvih otpora ne sme biti – rekla je juče ministarka energetike, razvoja i životne sredine Srbije Zorana Mihajlović, otvarajući šesti Međunarodni forum o obnovljivim izvorima energije u Novom Sadu.

Ona je dodala da su do sada investitori čekali dve do dve i po godine na dobijanje potrebnih dozvola za gradnju elektrana, a kao cilj Vlade navela je povećanje broja malih hidroelektrana kojih u Srbiji ima samo sedam, iako postoji čak 900 pogodnih lokacija za njihovu izgradnju. Uz to, Vlada, kako je dodala Mihajlovićeva, namerava i da postepeno mazut i ugalj u 57 toplana u Srbiji zameni biomasom.

Ambasador Finske Peka Orpana je rekao da je jedan od ključnih faktora za uspeh dobro funkcionisanje javno-privatnog partnerstva.

– Finski eksperti i kompanije koje učestvuju na Forumu zajedno predstavljaju impresivno znanje o rešenjima javno-privatnog partnerstva, koja su ključna za uspeh u efikasnom razvoju i korišćenju obnovljivih energija, upravljanju otpadom i daljinskom grejanju. Bez javno-privatnog partnerstva nije moguće finansirati i voditi sa profitom sve projekte koji su potrebni u narednim godinama da bi se Srbija modernizovala i pripremila za članstvo u Evropskoj Uniji – rekao je Orpana.

Predsedavajući Foruma Tihomir Simić rekao je da savremeni srpski energetski sistem treba da bude održiv, te da su optimalne strateške odluke imperativ.

– Srbija mora načiniti ključne korake – od uređenja ciljeva svoje spoljne, unutrašnje i energetske politike, do ustanovljavanja državnog sistema legitimnog za međunarodnu saradnju i integraciju u globalnim tržišnim procesima – rekao je Simić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari